Salgın karşısında zenginle yoksul eşit değil

30.03.2020 - 10:33
Haberi paylaş

İstanbul’da evden çıkma istatistiklerine dair harita, yoksulların her gün işe gitmek zorunda olduğu gerçeğinin değişmediğini ortaya koyuyor.

Hükümet “hepimizin aynı gemide olduğunu” anlatmaya devam ederken, milyonlar kazanan ünlüler evlerinden paylaştıkları pozlarla herkesi “evinde kalmaya” çağırıyor. Hacı Sabancı ise deniz kıyısındaki yalısından “Sakin ol champ, evdeyim” diye millet azarlıyor.

Veloxity isimli yazılım firması, İstanbul’daki bir milyon insanın akıllı telefonlarının dolaşım verilerini analiz ederek şehrin “evde kalma” haritasını çıkarttı.

Buna göre, Kadıköy, Etiler, Florya, Şişli gibi gelirin görece yüksek olduğu semtlerde sokağa çıkma oranının düşük olduğu; Esenyurt, Bağcılar, Sancektepe ve Sultanbeyli gibi yoksul emekçi mahallelerinde ise insanların işe gitmek zorunda olduğu görülüyor.

Kimi internet siteleri bunu, yüksek gelire sahip nüfusun yaşadığı semtlerin “kurallara uyma konusundaki başarısı” ve “bilinci” olarak lanse etti. Oysa durum çıplak bir sınıfsal gerçeklikten ibaret.

#EvdeKal çağrıları milyonlarca yoksul işçinin ve çalışanın koşullarını yok saydığı sürece anlamsız. Bunun için tüm emek örgütlerinin, yaşamsal önemi olmayan sektörlerde çalışmanın durdurulmasıyla ilgili talepleri daha güçlü bir şekilde savunması gerekli. 

Bültene kayıt ol