10 yılın ardından

15.03.2020 - 13:13
Haberi paylaş

Marksist.org, 10 yıl önce bugün yayın hayatına başladı. Amacımız Türkiye'de antikapitalist devrimci bir odağın yaratılmasına yardımcı olmaktı.

Geçen yıllar boyunca sayfalarımızda yer alan antikapitalist eleştiri ve öneriler, bugün yüz binlerce insanın paylaştığı mücadelenin fikirlerine ve taleplerine dönüşüyor.

Her geçen gün daha fazla sayıda insan kapitalizmi sorgularken, genç kuşaklar sosyalizme yöneliyor. 

Marksist.org sayfalarını dolduran onlarca ülkede yaşanan ayaklanmalar, devrimler, devasa grev ve protestolar, değişimin ne kadar güncel ve canlı bir şekilde kendini ortaya koyduğunu gösteriyor. 

Kapitalist sınıf, ayaklanma ve devrim korkusuyla otoriterleşme zırhını giyerken, iktidarını korumak için şiddet ve vahşet yaratmaktan sakınmıyor. Buna rağmen, kolektif güçlerinin bilincine mücadele içinde varmış işçiler, yoksullar, ezilenler canları pahasına mücadele etmekten geri durmuyor.

Marksist.org yayın hayatı boyunca kapitalist düzenin yarattığı devasa sorunları gündeme getirerek, çoğunluk adına çözüm önerileri sunmaya çalıştı ve küresel bir devrimin gerekliliğini savundu.

İklim krizini durdurmak, yani karbon emisyonlarını sıfırlamak için, üretimin durması, yani işçilerin genel grevlerine dayanan bir devrim gereklidir.

Milyarca insana fakirlik ve sefalet içinde yaşamayı dayatan bu düzende eşitlik ve insanca bir yaşam, kapitalist üretim tarzına son verecek bir devrimle mümkündür.

Savaşları, ırkçılığı, faşizmi ve diktatörlükleri yaratan kapitalist düzenin ta kendisi, çoğunluğun kararı ve işbirliğiyle bu düzen ortadan kaldırılmadığı sürece her emekçinin hayatı ve hakları tehdit altındadır.

Keza bugün yaşanan Covid-19 salgını, küresel kapitalizmle yayılan bir hastalık, insan hayatını değil kârı esas olan bu düzen insanları kurtaramaz.

Marksist.org kapitalizmin yarattığı büyük tahribat ve sorunların üstesinden gelebilecek tek toplumsal gücün işçilerde olduğunu savundu. Bugün yaşanan büyük bunalımlara son verebilecek tek sınıf, çoğunluk olan emekçilerdir. 

İşçileri ve emekçileri bölen, onları mücadeleden alıkoyan her türden burjuva fikrini ve politikasını teşhir edip çürütmeye devam edeceğiz.

Marksist.org 10 yıl boyunca baskılara, cinsiyetçiliğe, milliyetçiliğe, homofobiye, darbelere, ırkçılığa ve faşizme, doğanın yıkımına ve krize karşı yürütülen mücadelelerin sesi olmaya çalıştı.

Aynı yayın çizgisini sürdüreceğiz. Dünyada ve Türkiye'de yürütülen eşitlik ve özgürlük mücadelelerini duyurmaya, her birinde ortak talepleri ve işçilerin birliğini savunmaya devam edeceğiz.

Kuruluş amacımız antikapitalist ve özgürlükçü bir odağın yaratılmasına yardımcı olmak, bugün çok daha yakıcı bir görev:

- Hem küresel hem de bölgesel ve Türkiye’de aktif bir barış siyasetinin örgütlenmesi.

- Göçmenlerle dayanışmanın ve ırkçılığa karşı mücadelenin kitlesel ağlarının örülmesi.

- Kadın cinayetlerinin durdurulması ve kadınların özgürlüğünün sağlanması için mücadelenin güçlendirilmesi, desteklenmesi.

- İklim krizini gezegen ve tüm canlı yaşam lehine çözmek üzere küresel, kitlesel ve acil eylemlerin örgütlenmesine yardımcı olunması ve rekabete dayalı enerji politikalarına derhal son verilmesi için kalıcı bir kazanım elde edilmesine yardımcı olunması.

- Özellikle son bir yılda yaşanan hızlı fakirleşmenin faturasının yeniden işçilere kesilmeye çalışıldığı uygulamalara hiçbir taviz vermeden, krizin yükünün ve faturasının patronlara kesilmesi için, işçi sınıfının tüm mücadelelerinin aktif bir parçası olacak, bu harekete yardımcı olacak bir inisiyatif haline gelinmesi...

Marksist.org, Türkiye'de devrimci antikapitalist bir odağın örgütlenmesini yayınlarıyla  desteklemeye devam edecek. 

Bültene kayıt ol