Göçmenler ve hepimiz için ücretsiz sağlık hakkı!

13.03.2020 - 18:38
Haberi paylaş

Koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın her yanında ölümler yaşanıyor,  hastlanan insanların sayısı artıyor. Hepimiz Göçmeniz kampanyası, göçmenler ve herkes için sağlık hakkını savunuyor.

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır Platformu'ndan yapılan açıklama:

Hükümetlerinin koruyucu-önleyici bir sağlık politikası yok. Sağlık, kâr elde edilecek bir alan olarak görülüyor. Bu durum salgını daha da büyütüyor, bütün insanlığı korunmasız bir hâlde bırakıyor.

Korona virüsünün yarattığı trajedi, başta göçmenler olmak üzere tüm dar gelirliler, işçiler ve emekçiler için yıkıcı oluyor.

Zira dünyanın her yerinde sağlık hizmetlerine erişim konusunda en büyük sıkıntıları yaşayanlar göçmenler ve yoksullar. 

Tüm bunlar yetmezmiş gibi, göçmenler, salgını bahane eden ırkçı itham ve saldırılara maruz kalıyorlar: daha geçtiğimiz gün bir Afgan göçmen böylesi bir gerekçeyle bıçaklı saldırıya uğradı.

Bu nedenlerle siyasi iktidardan şunları talep ediyoruz:

Göçmenlerin tutuldukları Geri Gönderme Merkezleri, salgının hızla etki edebileceği yerler olduğu için derhal boşaltılmalıdır.

Göçmenlerin sağlık hizmetlerine ve ilaçlara erişimini kolaylaştıracak düzenlemeler yapılmalı, dil bilen personel sayısı artırılmalıdır.

Son dönemde göçmenlerin en çok mağdur oldukları konulardan biri, sağlık alanında birçok ürün ve hizmetin ücretli hâle getirilmesidir, bu uygulamaya hemen son verilmelidir.

Resmi merciler tarafından göçmenler ve salgın arasında bir bağ olmadığına dair açıklama yapılmalıdır. 

Tüm yoksullara doğalgaz ve su gibi hizmetler sürekli sağlanmalıdır.

Faturaların ödenmediği gerekçesiyle hizmetler kesilmemelidir. Belirli bir miktar su ve elektrik yoksullara ücretsiz olarak verilmelidir.

Korona virüsün en çok etkilediği yaşlıların emekli maaşlarında iyileştirmeler yapılmalıdır.

Tatil nedeniyle çocukları okula gidemeyecek olan anne-babalardan birisine ücretli izin verilmelidir.

Bu yıkımı önlemek için başta göçmenler olmak üzere herkese parasız, koruyucu, sağlık hizmeti verilmelidir, bunun için sağlık sistemi yeniden tasarlanmalıdır.

Sağlık haktır, para ile satılamaz.

Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır

13 Mart 2020

Bültene kayıt ol