ZERLANİS’ten Suriyeli mültecilere ev vermeyen Emlakçılar Odası’na tepki: “Keşan’ı ırkçılara bırakmayacağız”

09.03.2020 - 10:15
Haberi paylaş

ZERLANİS–Keşan Görsel Sanatlar ve Kültürel Araştırmalar Derneği Başkanı Aydın Yıldırım, Keşan Emlakçılar Odası’nın Suriyeli mültecilere ev vermeme kararı konusunda açıklama yaptı.

Yıldırım, açıklamasında, Sanırım bu şahıslar 93 Harbinden, Balkan Savaşları’ndan dolayı Trakya’ya göç edenlerin torunları olduğumuzu unutmuşa benziyorlar” dedi.

 “HİTLER’İ ARATMAYACAK BİR ÇIKIŞ YAPTILAR”

Açıklamasında, Keşan Emlakçılar Odası’nın yüzeysel toprak milliyetçiliğinin ilkel çukuruna düştüğünü, İdlib’te 36 askerimizin şehit olmasından sonra kapıların açıldığını, sınıra yürüyen mültecilerle ilgili olarak Hitler’i aratmayacak bir çıkışın olduğunu dile getiren Yıldırım“Keşan Emlakçılar Odasının yaptığı açıklama gerçekten kanımızı dondurdu. Sanırım bu şahıslar 93 Harbinden, Balkan Savaşları’ndan dolayı Trakya’ya göç edenlerin torunları olduğumuzu unutmuşa benziyorlar. Neredeyse Keşan’ın %70’ının dedelerinin, babaannelerinin, anneannelerinin doğum yeri Keşan değil. Ancak Keşan Emlakçılar Odası yüzeysel toprak milliyetçiliğinin ilkel çukuruna düşmüş olacak ki geçtiğimiz günlerde, İdlib’de 36 fidanımızı toprağa vermemizin ardından kapıların açılmasıyla beraber sınıra yürüyen mültecilerle ile ilgili olarak Hitler’i aratmayacak bir çıkış yaptılar.  Trakya’da, çok kültürlülüğün yıldızı olan Keşan’ımızda özellikle son 100 yıldır Pomağı, Boşnağı, Gacalı, Romanıyla sosyal demokrasinin, hoşgörü kültürünün hüküm sürdüğü bu coğrafyada 2. Dünya Savaşından kalma Nazi argümanlarıyla hareket ediyorlar. İnsana insan olarak bakma kültürüne karşı insanın ait olduğu ülkeye, politik görüşüne, savaş karşısındaki tutumuna, diline, dinine, mezhebine, ırkına bakarak en doğal haklarına bile utanmadan el uzatabiliyorlar. Zaten Romana, Kürde hatta bazen bekara, öğrenciye, polise ev vermemek gibi saçma sapan uygulamalara yıllardır tanık oluyorduk. Şimdi bu ayrımcı tutum mülteciler için de telaffuz edildi” dedi.

“SINIR BOYUNDAN AKTARDIKLARI BİLGİLER GERÇEKTEN İÇLER ACISI”

Yıllardır Keşan’da demokrasi, insan hakları, kadın hakları ve ayrımcılık konusunda faaliyet yürüten ZERLANİS Derneği olarak bu ayrımcı, ırkçı, insan hakları düşmanı tutumu görmezden gelmenin mümkün olmadığını belirten Aydın YıldırımNe var ki insanlığımıza yakışan son derece önemli örneklerde görmekteyiz. Keşan’da Yenimescit Mahallesi halkı aralarında topladıkları kıyafetleri mültecilere ulaştırıyor. Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) mültecilerin yanında olduklarını açıklıyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) mültecilere destek toplamaya çalışıyor.

Türk Tabipler Birliği (TTB) sınırda çalışmalar yapıyor, mültecilerin ihtiyaçlarını tespit ediyor.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Sığınmacı Hakları Derneği, Hepimiz Göçmeniz Platformu gibi kurumlar 3 kişinin ölümüne ve kış koşullarında perişan olan ailelere ve özellikle çocuklara dikkat çekmeye çalışıyor. Sınır boyundan aktardıkları bilgiler gerçekten içler acısı. Onlarca vakıf, dernek ve insan hakları savunucusu bu insanlık dramına dur demek için emek veriyor. Selanik ve Atina’da on binler mültecilerle dayanışmak için yürüyor. Karşı tarafta ise Türk bayrağını yırtma terbiyesizliğini gösteren Altın Şafak (Yunanistan’ın aşırı sağcı faşist partisi) üyesi Loannis Lagos’un da aralarında bulunduğu provokatörler adalarda mültecilere saldırıyor, mülteciler için ayrılan erzak depolarını kundaklıyor” diye konuştu.

Avrupa’nın sağcı, ırkçı, faşist partileri mültecilere saldırmaya devam ederken, Emlakçılar Odası sözcülerinin tarafını seçtiğini söyleyen YıldırımBu nefret suçuna tepkisiz kalmamız düşünülemez.

ZERLANİS olarak Keşan’daki tüm demokrasi güçlerini bu olayı kınamaya ve Emlakçılar Odasını da kararını gözden geçirmeye, özeleştiri yapmaya ve bu insanlık suçuna ortak olmamaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

(Medya Keşan)

Bültene kayıt ol