Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu: Suriye’de savaşa hayır

29.02.2020 - 08:14
Haberi paylaş

Savaş karşıtları, Suriye'de ve Libya'da yaşanan şiddetli çatışmalar üzerine bir açıklama yaptı.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun (Küresel BAK) açıklaması:

Bir yandan İdlib’den, bir yandan Libya’dan askerlerin ölüm haberleri geliyor. İnsanların ölmeye veya öldürmeye gönderilmesi bazıları için çok sıradan olabilir. Ama bizler, savaş karşıtları, barış yanlıları her bir insanın, her bir canın değerli olduğunu biliyoruz, savaşlardan dolayı kimsenin ölmemesini istiyoruz. Çeşitli ülkelerin iç savaşlarına Türkiye’nin müdahale etmesi, bu savaşlara asker göndermesini istemiyoruz.

Ölüme gönderilen insanlar, kim için ne için ölmekteler. Rusya ve ABD, Suriye’de kendi nüfuz alanlarını kurmak için savaşıyor. Bütün bunların bedelini tüm Ortadoğu’da yaşayan insanlar ödüyor.

Bu savaşlar aynı zamanda büyük masraflar gerektiriyor. Türkiye ekonomisi uzun süredir bir kriz içinde. Enflasyon son 1,5 yılda yüzde 50’leri aştı, ama ücretler genel olarak yerinde sayıyor, yani topluca yoksullaşıyoruz. Bunu her gün faturalarımızı öderken, otobüse binerken, pazara gittiğimizde zaten anlıyoruz. O halde zaten yoksullaşmakta olan bu halkın parasını hükümet niçin savaşlara harcıyor. Türkiye dünya güçlü ordular sıralamasında 9. Olmak için milyonlarca dolar harcamalar yapıyor.

Bütün bu olanlardan, savaşlara yönelik tezkerelere oy veren bütün siyasi partiler sorumludur.

Hükümet, savaştan canını kurtarmak için komşu ülkeye sığınmış olan insanları, yürüttüğü savaşta koz olarak kullanıyor. 100 kadar göçmen, Yunanistan Türkiye sınırında görevlilerin de yardımı ile sıkışıp kaldı. Diğer göçmenlere de sonu ölümle bitme ihtimali çok yüksek olan deniz yolculuğu öneriliyor. Göçmenler, Avrupa ülkeleri savaşa destek versin diye otobüslere doldurulup, gelişi güzel kullanılıyor. Bu yapılanlar sivillere yönelik insanlık suçudur.

Suriye halkları savaştan çok zarar gördü, yüz binlerce insan öldü, milyonlarca insan göç etmek zorunda kaldı. Suriye’de savaşın tarafı olmak hiçbir şeye çare olmadığı gibi, daha fazla kan ve gözyaşı demektir.

Suriye’de eşit, özgür, demokratik bir düzen Suriye halkları tarafından kurulacaktır. Suriye'de barış ve diyalog ortamının sağlanması için çaba gösterilmelidir.

Savaşa hayır!

Barış hemen şimdi!

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu

Bültene kayıt ol