Bir gün haber değeri taşımayacak bir haber

05.01.2020 - 20:40
Haberi paylaş

Geçtiğimiz günlerde Avcılar Belediyesi'nde bir şoförün işe alındığı haberi hepimizi sevindirdi. 

"Bunda ne var ki? Her gün kim bilir kaç şoför birileri tarafından işe alınıyordur!" diye düşünenler olabilir elbette; ancak bu şoförün bir trans kadın olan Niler Albayrak olması, konunun önemini ortaya koyuyor. Türkiye'de ilk defa açık bir trans kadın, şoför olarak çalışmaya başlayacak. Bu, şüphesiz her şeyden önce LGBTİ+ hareketinin kazanımı.

Niler Albayrak, 1965 yılında Bursa İnegöl'de doğdu. Atanmış cinsiyetiyle hissettiği cinsiyet arasındaki çelişkinin yarattığı sosyal baskı nedeniyle, ailesinin desteğine rağmen ortaokuldan sonra yaşadığı kentten ayrılmak zorunda kaldı. Daha sonra ailesinin yanından da ayrılmak zorunda kaldı, başka iş bulamadığı, başka bir deyişle, kimse ona iş vermediği için, seks işçiliği yapmak zorunda kaldı.

Zor koşullarda sürdürdüğü hayatı hak arama mücadelesiyle geçti. 1990 yıllarda İHD İstanbul Şubesi üyesi oldu. 2012 yılında cinsiyet geçiş ameliyatı oldu. 2014 yılında HDP Avcılar Belediye Meclisi Üyesi adayı oldu. 2015 yılından bu yana CHP'de aktif siyaset yapıyor.

Niler Albayrak'ın Avcılar Belediyesi'nde şoför olarak işe başlaması büyük ilgi uyandıran bir haber oldu. Bu gelişme, normal şartlar altında haber değeri taşımazdı, ancak içinde bulunduğumuz şartlar normal değil. LGBTİ+'lara yönelik saldırıların hem de İçişleri Bakanı, Diyanet İşleri Başkanı gibi en üst düzey devlet yöneticileri ve bürokratları tarafından sürdürüldüğü, LGBTİ+'ların sapık ilan edildiği, özü itibarıyla kadını koruması hedeflenen, ancak içinde cinsel yönelimleri korumaya yönelik ifadeler de barındıran İstanbul Sözleşmesi'nin toplum için tehdit oluşturduğu iddiasıyla kaldırılmak istendiği, dolayısıyla LGBTİ+'ların açıkça hedef gösterildiği bir ortamda, Albayrak'ın belediyede işe alınması elbette önemli bir gelişmedir.

Bu olumlu gelişmenin arkasında, dünyada ve Türkiye'de LGBTİ+ hareketinin her şeye rağmen güçlenmeye devam ettiği gerçeği var. Dünyanın birçok ülkesinde LGBTİ+ hareketi evlilik hakkı, görünürlük, eşit haklar başta olmak üzere, çok sayıda önemli kazanım elde etti. Homofobi ve transfobi geriletildi, Türkiye'de de tüm olumsuzluklara rağmen geriletilmeye devam ediliyor. Mücadele kazandırıyor. Niler Albayrak da bunun bilinciyle "Translara ‘mücadeleden vazgeçmeyin’ demek istiyorum. Mücadele etmeden hiçbir kazanım olmuyor, bunu unutmamak lazım" çağrısı yapıyor.

Bundan bir yıl önce Almanya'nın Bavyera eyaleti meclisinde Yeşiller milletvekili Tessa Ganserer de bir trans kadın olduğunu açıklamış ve bundan sonra bu kimliğiyle siyaset yapacağını belirtmişti. Ganserer, Eyalet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Bir politikacı olarak medyanın ilgisini üzerime çekmeyi elbette isterim, ancak bugün burada olmamanızı dilerdim" demişti.

Bir transın şoför olarak işe alınmasının haber değeri taşımayacağı günler de mücadeleyle gelecek.

Atilla Dirim

 

Bültene kayıt ol