Afet değil insanlık suçu: Mültecilik insan hakkıdır!

28.12.2019 - 11:00
Haberi paylaş

Sadece Akdeniz'de Ege değil Van Gölü'nde de mülteciler ölüyor. Hepimiz Göçmeniz kampanyası, göçmenleri ölüme götüren mülteci karşıtı politikalara son verilmesini istiyor.

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır kampanyasının açıklaması şöyle:

Geçtiğimiz günlerde, bir mülteci gemisinin Van Gölü'nde alabora olarak batması ile 7 kişinin ölümüne sebep olan kaza maalesef basında ancak marjinal bir yer bulabildi. Bugün dünyada yetmiş milyon insan, en temel insan hakkı olan can güvenliği nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. 

Bu mülteciler arasında 110 binden fazla ebeveyni olmayan veya onlardan ayrı düşen çocuk var. Geçtiğimiz yıllarda, iltica etmeye çalışırken Akdeniz'de boğularak ölen insanların sayısı 10 bini geçti. Biz işte böylesine korkunç ve kabus dolu bir dönemi yaşıyoruz. 

Van Gölünde meydana gelen katliam da, münferit bir facia değil, bu koşulların korkunç görünümlerinden yalnızca bir tanesidir. Van Gölü gibi beklenmedik bir yerde geçekleşmesi ise meselenin nasıl bir hal aldığını gözler önüne seriyor.

Bu olaylar doğal afet değil, yerel ve küresel ölçekteki mülteci düşmanı politikaların ve ırkçılığın önlenebilir bir sonucudur. Her yıl yüzlerce insanın ölümü göze alarak arkalarına bakmadan çıktıkları yolculukların, karaya varamadan ölümle sonuçlanıyor olmasının asıl sorumlusu, insanları yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda bırakan, sömürücü, savaş yanlısı kapitalist sistemdir. 

Bu olayların zaiyat gibi görüldüğü, sorunun, kaynağına bakmak yerine tekil olaylara indirgendiği koşullarda insan hayatına verilen değer her geçen gün azalmaktadır. Başta Türkiye ve AB arasındaki mültecileri jeopolitik bir koza dönüştüren anlaşma olmak üzere, bu insanları iltica etmek için bu denli korkunç koşullara mecbur bırakan tüm göçmen düşmanı politikalar son bulmalıdır. 

Savaşlar, yoksulluk ve politik baskının yanı sıra iklim değişikliği de küresel göç dalgasının başlıca sebepleri arasına girmişken, hiç kimsenin göç meselesine başkalarının sorunu gibi bakması mümkün değildir. Devasa duvarlar ve daha da güvenlikli sınırlar göçü azaltmıyor, yalnızca göçmenlerin daha da tehlikeli yollara başvurmasına sebep oluyor. Kimse sebepsiz kaçmaz, mültecilik insan hakkıdır!

Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır

28.12.2019

Bültene kayıt ol