Boğaziçi’nde küresel isyan ve Latin Amerika toplantıları

10.12.2019 - 09:21
Haberi paylaş

İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü ile Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün birlikte düzenlediği Güncel Politika Seminerleri’nde Latin Amerika’da son dönemdeki gelişmeler ele alındı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin güney kampüsünde geçtiğimiz perşembe günü düzenlenen toplantıya ilgi büyüktü.

İlk olarak sözü alan Zeynep Kadirbeyoğlu, kıtadaki genel durumu ve son yıllarda yaşananları özetledi. Bunu yaparken bölgede neoliberalizmin ve otoriter devletlerin tarihine de değindi ve bugün Şili, Ekvador, Bolivya gibi ülkelerde yaşananları anlamak için genel çerçeveyi çizdi.

İkinci olarak konuşan Umut Aydın, Şili’deki isyanı anlattı. Devlet başkanı Pinera’nın ilk baştan göstericilere hiç taviz vermeyeceklerini kararlı bir şekilde söylediğini, daha sonra kendilerini savaşta olarak gördüğünü deklare ettiğini, ancak sonuçta geri adımlar atmak zorunda kaldığını hatırlattı. Aydın, Şili’nin kıtada kişi başına düşen gelir açısından en zengin ülke olduğunu, ancak bu ekonomik refahın alt sınıflara yansımamasının öfke biriktirdiğini detaylıca anlattı.

Mert Arslanalp ise Arjantin’de peronistlerin tekrar iktidara gelmesi üzerinden; sürekli olarak peronistlerin krize girip iktidara girdiği, ancak sonra iş başına gelen sağcıların ekonomiyi daha da kötüye götürerek tekrar peronistlere seçim kaybettiği döngünün devam etmekte olduğunu aktardı.

Zeynep Gambetti de Bolsonaro’nun iktidara geldiği Brezilya’da otoriterleşme pratiklerinden örnekler verdi ve ülkeyi ziyaretinde gördüklerini anlattı. Gambetti’nin ülke için yaptığı “faşizm” tanımlamasına katılımcılardan henüz sendikaların ve tüm demokratik örgütlenmelerin lağvedilmediği gibi örnekler verilerek itirazlar geldi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde küresel isyan dalgası üzerine benzer bir toplantı yarın Kuzey Kampüs’te düzenlenecek. Antikapitalist Öğrenciler’in ev sahipliği yapacağı “Küresel isyan: Dünyada bir hayalet mi dolaşıyor?” başlıklı toplantıda akademisyen Ferda Keskin konuşacak. Toplantı 11 Aralık Çarşamba günü saat 17:00’de, yemekhane karşısındaki Eğitim Sen temsilciğinde gerçekleştirilecek.

Bültene kayıt ol