İzmir Sosyalist Tartışma barış mücadelesi toplantısıyla başladı

26.10.2019 - 08:33
Haberi paylaş

DSİP tarafından İzmir’de düzenlenen Sosyalist Tartışma toplantıları cuma akşamı “Şimdi barış zamanı” toplantısıyla başladı. Sosyalist Tartışma, cumartesi ve pazar da devam edecek.

Cuma akşamı 19:00’da başlayan toplantıda ilk olarak söz alan DSİP üyesi Ozan Tekin, Barış Pınarı Harekâtı’nda Türkiye’nin istediklerinin bir bölümünü gerçekleştirebildiğini, ancak asıl kazananın Rusya ile Baas rejimi olduğunu vurguladı. Operasyon sonunda yapılan anlaşmalarda ise devletlerin kazandığını, Kürt halkının yanı sıra İdlip’teki milyonlarca Suriyelinin ve Türkiye’deki göçmenlerin de kaybettiğini ifade etti.

Türkiye’de ise 20 milyon Kürdün ve onların taleplerinin yok olmadığını belirten Ozan Tekin, devletin “bekası” anlatısı etrafında kurulan AKP-MHP-Ergenekon koalisyonunu geriletmek için yürütülen mücadelenin barışın önkoşulu olduğunu hatırlattı.

Düzen içi muhalefetin Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu, Muharrem İnce, Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu, Temel Karamollaoğlu gibi tüm isimlerinin AKP-MHP koalisyonunun arkasında savaşı desteklediğini hatırlatan Tekin, hem göçmenlerle dayanışmayı hem de barış mücadelesini yükseltecek antikapitalist bir sol alternatif inşa etmenin kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu belirtti.

Barış Vakfı sözcüsü Hakan Tahmaz ise 2013-2015 yılları arasındaki çözüm sürecinden bugünlere nasıl gelindiğini özetledi. Daha sonra ise ister muhafazakâr/İslamcı ister ulusalcı/sosyalist akımlar söz konusu olsun, asıl meselenin Türk milliyetçiliğiyle yüzleşmek olduğunu ve bu yapılmadan barış mücadelesi konusunda adımlar atılamayacağını dile getirdi.

Hakan Tahmaz, HDP’li vekillerin parti binalarının kapısında polis tarafından çembere alındıkları sahneleri hatırlatarak, muhalefetin de durumunun böyle olduğunu, bunu veri alarak gerçekçi bir analizle barış fikrini yaygınlaştıracak adımların atılması gerektiğini söyledi.

Toplantı salondan yapılan katkı ve sorularla devam etti. Türk milliyetçiliğine karşı ve barış eksenli bir hareketin Türkiye işçi sınıfı ve ezilenleri içerisinde inşa edilmesi fikri konuşmaların ortak vurgusuydu.

Sosyalist Tartışma’da cumartesi ve pazarın programı şöyle:

26 Ekim Cumartesi

13.00-14.30 Kadınların özgürlüğü: İhtimaller ve karşıt eğilimler

Alemşah Gün 
İnci Ercan

15.00-16.30 İklim krizini durduralım: Şimdi değilse ne zaman?

Bengü Aydın Dikmen
Ersin Damarsardı
Nermin Biter
Rana Yılmaz

17.00-18.30 AKP çözülürken: Olasılıklar ve antikapitalist sol ihtiyacı

Şenol Karakaş

27 Ekim Pazar

13.00-14.30 “Hepimiz Göçmeniz”: Film gösterimi ve forum

Alla Arabi Katbi
İsmail Çapar
Nuray Pehlivan

Adres: Karakedi Kültür Merkezi, 1462 Sok. No:20, D.2 Alsancak
İletişim: 0 507 555 02 72

Bültene kayıt ol