Yerel seçimlerden 7 ay sonra: Belediyelere kayyum, başkanlara kelepçe ve hapis

22.10.2019 - 15:54
Haberi paylaş

31 Mart'ta seçmenlerin yüzde 62,93'nün oylarıyla seçilmiş HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı tutuklandı.

Mazbatası elinden alınmış Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı ile birlikte gözaltına alınan Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, Bismil Belediye Eşbaşkanı Gülcan Özer ile Kocaköy Belediye Eş Başkanı Rojda Nazlıer'in yerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandı.

İktidar üst üste iki dönemdir, HDP'nin sandıktan çıktığı yerlerde yaşayanların iradesini hiçe sayıyor, seçme-seçilme hakkını tanımıyor.

Kayyım politikasının bilançosu

- HDP, 31 Mart’ta yerel seçimlerinde 3 büyükşehir, 4 il, 50 ilçe, 11 belde olmak üzere toplam 69 belediye kazandı.

- Kanun Hükmünde Kararneme (KHK) ile kamu görevinden ihraç edildikleri gerekçesiyle HDP'li 6 ilçe belediye başkanına mazbata verilmedi. Oysa Yüksek Seçim Kurulu aday olmalarında yasal bir sorun görmemişti.

- 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Beida Özgökçe, İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alındı. Yerlerine valiler kayyum atandı.

- 18 Eylül’de ise Erzurum Karayazı Belediye Eş Başkanı Melike Göksu, “Terör örgütü üyesi olmak’ suçundan yargılandığı davası Yargıtay'da onanınca tutuklandı. Göksu’nun yerine kaymkayam kayyum olarak atandı.

- HDP’li Kulp Belediye Başkanı Mehmet Fatih Taş da, 12 Eylül günü Ağaçlar Köyü yakınlarında bir minibüsün geçişi sırasında 9 kişinin ölümüne neden olan mayın patlaması olayından sonra başlatılan soruşturmada tutuklandı ve yerine kayyum atandı.

- 15 Ekim’de evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınan HDP’li Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman, Yüksekova Belediye Başkanı Remziye Yaşar ve Nusaybin Belediye Başkanı Semire Nergiz de tutuklandı. İçişleri Bakanlığı kararı ile tutuklanan belediye başkanlarının yerine kayyum atandı. 

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık 7 ay sonra, 64 belediyeden 12’si seçilmiş HDP'nin elinden alınmış durumda. Bu merkezleri Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış bürokratlar yönetiyor.

Bültene kayıt ol