Bölgede zırhlı araç çarpmaları: 10 yılda 36 kişi can verdi

14.09.2019 - 15:36
Haberi paylaş

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD), bölgede zırhlı araç çarpmalarına ilişkin hazırladığı rapora göre son 10 yılda 16'sı çocuk 36 kişi can verdi.

İHD Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan "Zırhlı araç çarpmaları sonucu meydana gelen yaşam hakkı ihlalleri" başlıklı araştırma raporu, 2008 ile 2018 yılları arasını kapsıyor.

- Raporda yer alan verilere göre, son 10 yılda en az 63 zırhlı araç çarpması olayı gerçekleşti.

- 63 vakanın sonucunda; 16'sı çocuk, 6'sı kadın olmak üzere toplamda 36 kişi hayatını kaybetti.

- Çarpmalar sırasında 85 kişi yaralandı. Bunlardan bir kısmı kalıcı fiziki kayıplarla birlikte yaşamlarını sürdürmek durumunda kaldı.

- Meydana gelen ölüm ve yaralanmalardan en çok çocuk ve yaşlılar etkileniyor.

Raporda, "Olayların faillerinin açılan soruşturma veya davalarda az bir ceza alması veya beraat edilmesi sonucu, yargısal süreçlerin adeta bir cezasızlığın tezahürü olarak karşımıza çıkması, aynı zamanda bu olayların faillerini cesaretlendirmekte ve hukuki bir yaptırımla karşı karşıya bulunmayacakları güveni kazandırmaktadır" deniliyor ve şu değerlendirme yapılıyor:

"Hukukun üstünlüğü ilkesi, failler kim olursa olsun hesap verilebilirliğinin koşullarını yasal güvencelerle sağlamak, mağdurların adalet talebini karşılamak ve ihlallerin gerçekleşmesini engellemekle mümkündür. Mevcut hukuk düzeni içerisinde kendini yasal, yargısal, idari ve fiili her alanda dokunulmazlık mekanizmalarıyla gösteren cezasızlık politikası, yalnızca mağdurları değil, toplumun tüm kesimlerini ve demokrasiyi olumsuz bir şekilde etkilemektedir."

Bültene kayıt ol