21-22 Ağustos tarihlerinde İstanbul Medipol Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen ‘Sığınmacı Hakları Sempozyumu’nda farklı başlıklarda göçmenlerin durumu ele alındı.
İki gün boyunca hukuk, eğitim, medya, ekonomi, toplumsal cinsiyet ve ayrımcılık konularını içeren başlıklarda göçmenlerin sorunları tartışıldı. Sempozyuma çok sayıda akademisyen, aktivist, öğrenci ve STK temsilcisi katılırken, Suriyeli göçmenler de seslerini duyurabilecekleri bir kürsü buldular.
İkinci günde ekonomiye ilişkin oturumda, Suriyelilerin Türkiye ekonomisine katkıları ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Akademisyenler bu konudaki çalışmaları aktardılar. Toplantıda konuşan bir Suriyeli katılımcı, Suriyelilere tek bir “kişi” gibi bakılmaması gerektiğini, her mesleğe ayrı davranılmasını istediklerini ifade etti. Bir başka Suriyeli katılımcı ise sınırdışı uygulamalarının hukuksuzca yapıldığını dile getirdi, bunun uluslararası insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, yaptığı konuşmada, Suriyeli sığınmacılar konusuna sadece akademik değil insani ve ahlaki açıdan ve doğru bir perspektiften bakılması gerektiğini söyledi. Özipek, sığınmacılara yönelik olarak ekonomi üzerinden yaratılan algının da gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Sempozyuma katılan Suriyeli akademisyen Taha El Gazi medyada Suriyelilerle ilgili çıkan haberlerin birçoğunun gerçeği yansıtmadığını, toplumun doğruları öğrenmek için Suriyelerle iletişim kurması gerektiğini belirtti.
İkinci günün son oturumunda çeşitli kurumlardan gelen temsilciler, öğrenciler, akademisyenler ve aktivistler, göçmenlerle dayanışmak için koordinasyonu arttırmak için adımlar atma kararı aldılar. Oldukça yoğun katılımın olduğu ve Göçmenlerle Türkiyelilerin bir arada tartıştığı toplantıda, göçmenlerin sınırdışı edilmesine yönelik uygulamaları durdurmak için gayret gösterme vurgusu yapıldı.