Kayyum protestoları, polis şiddeti ve yasaklara rağmen devam ediyor

22.08.2019 - 12:59
Haberi paylaş

Seçilmiş belediye başkanların İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmasına tepki, polis şiddeti ve yasaklarla bastırılmak isteniyor.

Dün (21 Ağustos) Mardin'deki kayyum protestosuna katılan HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, Halkımızla birlikte demokrasiyi savunmaya, halkın iradesini savunmaya devam edeceğiz. Kürt düşmanlığından beslenen, savaştan ve zulümden beslenen bu anlayışa karşı sokaklarda barışın hakikatin barışın sesini yükseltmeye devam edeceğiz” demişti.

HDP, birçok ilde eylemler düzenleyerek kayyumları protesto ediyor.

Diyarbakır'da oturma eylemi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısındaki oturma eylemi polis ablukası altında devam ediyor. 

Kayyum kararının ilan edildiği gün HDP'li vekiller ve parti yöneticilerinin protestoları polis zoruyla karşılanmıştı. 

Kayyum protestolarının 4. gününde oturma eylemine katılım arttı.

Van'da polis şiddeti

Van Büyükşehir Belediyesi'ne (VBB) kayyum atanması ve belediye meclisinin feshedilmesine tepkiler, polisin şiddetiyle karşılaşıyor.

Çok sayıda polisin bir kafede yakaladığı gence kask, cop ve tekmelerle işkence yapması infial yarattı. Van Valiliği, işkenceyi kabul ederken, acımasızca dövülen genci suçladı. Gözaltındaki Fırat Koç'un ailesi, dövülen gencin "psikotik bozukluk raporu" olduğunu açıkladı.

HDP, Van'da iki yıldır uygulanan devlet şiddetine dikkat çekerek, Fırat Koç'u öldüresiye döven polislerin görevden alınmasını istedi.

Van'da protestolar, yoğun polis şiddetine rağmen devam ediyor.

Mardin'de yasaklama 

Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne (MBB) ikinci kez kayyum kararını protesto etmek 1 ay boyunca yasaklandı. Yasağı getiren Mardin Valiliği. MBB'ye kayyum alarak atanan yine Mardin Valisi Mustafa Yaman.

HDP'li MBB eşbaşkanı Ahmet Türk'ün "terör soruşturması" sebebiyle görevden alınmasını protesto eden partililere polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etmişti.

Bir çok ilde protesto yasağı

Kayyum protestoları valilikler tarafından birçok ilde yasaklandı.

Şırnak 15 gün, Adana'da 15 gün, Mersin'de 10 gün, Bursa'da 15 gün, İzmir'de 10 gün süreyle, Antep 30 gün, Kocaeli'nde 15 gün süreyle eylem ve etkinlikler yasak. 

Muğla Valiliği de eylemleri yasaklarken Datça ve Bodrum'daki basın açıklamaları polis zoruyla dağıtıldı. 

İstanbul Esenyurt'taki HDP protestosu Kaymakamlık tarafından yasaklandı.

HDP'li avukatlar, valiliklerin yasaklama kararlarına itiraz ederek, idari mahkemelere başvurdu. Yasaklama kararının ilan edildiği illerde polis, basın açıklamalarına müdahale ederken, katılımcıları da gözaltına aldı.

Bültene kayıt ol