Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine kayyım atanması kararına tepkiler büyüyor
Barış Vakfı, "Bu demokratik ve hukuk devleti olmak iddiasıyla bağdaşır bir tutum değildir" değerlendirmesini yaptı.
Barış Vakfı'nın açıklaması şöyle:
"Türkiye güne seçimlerin üzerinden beş ay geçmeden yenide kayyım ataması haberleriyle başladı. Diyarbakır seçmenin yüzde 63 oyunu alan Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin seçmenin yüzde 56 oyunu alan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van seçmenin yüzde 53 oyunu alan Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan İçişleri Bakanlığı tarafından görevde alındı. Çok sayıda Belediye meclisi üyesi ve çalışanı gözaltına alındı. Seçilmiş üç belediye başkanın yerine İçişleri Bakanlığı tarafında o ilin valisinin kayyım atanması kabul edilemez.
2016 yılının ekim ayında başlatılan ve üç yıl sürdürülen seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım atayarak demokratik siyaseti budama operasyonunun çok şey kaybettirdiğini Türkiye kısa süre önce yaşananlardan tecrübe edindi. Şimdi geçerli, makul ve kabul edilebilir hiçbir gerekçe veya delil ortaya koymadan aynı politikada ısrar etmek, seçmen iradesine, seçimlere, seçimlerin kural ve yasalara uygun yapılmasını sağlamakla görevli başta Yüksek Seçim Kurulu olmak üzere devlet kurumlarının yerine siyasal iradeyi geçirmektir. Bu demokratik ve hukuk devleti olmak iddiasıyla bağdaşır bir tutum değildir.
Bu tutum: toplumun geniş kesimlerinde son birkaç aydır yaşanan gelişmeler nedeniyle yeniden yeşermeye yüz tutan barış umudunu solduruyor.
Ülke barışının bölgesel gelişmelerin de etkisiyle ertelenemez bir ihtiyaç olduğu bu dönemde seçilmişler yerine kayyım atama siyaseti, barışı daha fazla imkansızlaştırıyor. Bu politikalara bir an önce son verilmeli, barışın önüne yeni engeller çıkarılmamalıdır.
Barış Vakfı Yönetim Kurulu
19.09. 2019"