Güvenli geri dönüş kalıcı barışla mümkündür

10.08.2019 - 13:24
Haberi paylaş

"Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır" kampanyası, Türkiye ile ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde "güvenli" bölge kurup göçmenleri oraya yerleştirme planıyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

Hepimiz Göçmeniz aktivistleri, 26 Ağustos'ta Odakule'nin Tepebaşı tarafında sokakta bir basın açıklaması yaparak "İstanbul hepimize yeter" diyecekler.

Kampanya tarafından Türkçe, İngilizce, Arapça ve Kürtçe yayımlanan basın açıklaması ise şöyle:

"Türkiye ve ABD'nin "güvenli bölge" kurulması konusunda anlaştığı artık kesinleşti.

Anlaşmanın icerigini henüz bilmiyoruz. Fakat yayınlanan üç maddenin sonuncusundan anlaşıldığı üzere, mültecilerin geri gönderilmesi, planlanan operasyonun en temel üç motivasyonundan biri.

Bildiride Suriyeli mültecilerden “kardeşlerimiz” diye bahsediliyor oluşu veya amaçlananın sadece geri dönmek isteyenlerin güvenliği için tedbir almak olduğu ise ne yazık ki inandırıcı değil.

Şüphesiz geri dönmek isteyen herkesin güvenli ve onurlu bir biçimde geri dönmesini sağlamak devletin görevi ve uluslararası hukukun gereğidir.

Ancak Valiliğin yayınladığı bildiriyi takiben, henüz verilen süre dahi dolmadan pek çok sınır dışı etme vakasının gündeme gelmesi ve geri gönderilenlere zorla gönüllü çıkış beyanı imzalatılması herhangi bir gönüllü geri dönüş iddiasına ciddi şekilde gölge düşürüyor.

Bununla beraber mültecilerin geri gönderilmeleri planlanan bölgelerin somut koşulları da, “gönüllü onurlu ve güvenli” geri dönüş kriterlerini karşılayan geri dönüş örneklerinin en iyi ihtimalle marjinal olabileceğini göstermekte.

Tüm bunlara bir de göçmen düşmanlığının egemen olduğu siyasi iklimi ekleyince, bu operasyonun göçmenlerin lehine olacağını iddia etmek hiçbir gerçeklikle örtüşmüyor.

Bu haliyle, gerçekte güvenliği son derece kuşkulu bölgelerin güvenli tabir edilmesi ve bu bölgelere gidişi kolaylaştıracağı iddia edilen bir askeri operasyon, Suriyelilerin Türkiye’deki yaşamlarının daha da saldırganca pazarlık konusu edilmesini kolaylaştırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Suriyelilerin yurtlarına dönmelerinin koşulu “güvenli bölge”ler değil kalıcı ve sürdürülebilir barıştır.

Elbette, bu koşulda dahi, burada yeni bir hayat kurmuş, hatta burada doğmuş olan milyonlarca insan için Türkiye'de kalmayı seçmenin doğal bir hak olarak görülmesi gerektiğinin de özellikle altını çizmek gerekir.

Suriyelilerin bütçenin sırtında bir kambur olduğunu iddia edenler, kimsenin istemediği ve ardı arkası gelmeyen askeri operasyonların maliyetlerine dönüp bakmalıdırlar.

Askeri operasyon değil, insanca kardeşçe ve eşit bir yaşamın koşullarını hedefleyen politikalar istiyoruz.

Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır kampanyası
9 Ağustos 2019
www.gocmeniz.org"

Arapça
Kürtçe
İngilizce

Bültene kayıt ol