Ankara ile Washington'ın Kuzey Suriye pazarlığı sürüyor

06.08.2019 - 13:24
Haberi paylaş

ABD ile Türkiye arasındaki Suriye topraklarında "güvenli bölge" kurma konusundaki pazarlık, restleşmelerle devam ediyor.

Ankara'da ABD-Türkiye heyetleri arasındaki görüşmeler ikinci gününde.

İlk tur görüşmenin ardından açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye "tek taraflı" harekatını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Esper, Türkiye'nin "kaygılarını giderecek düzenlemeler bulmaya çalışıyoruz" dedi.

ABD medyası, Washington'un güvenli bölge teklifini yenilediğini yazmıştı. Trump yönetiminin, Kuzey Suriye'de operasyon yapmaması koşuluyla Ankara'ya serbest ticaret anlaşması önerdiği söyleniyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD'li meslektaşının iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla Eylül'de Türkiye'ye geleceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Esper'e yanıt vererek  "İnşallah Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları ile başlattığımız süreci çok yakında farklı bir aşamaya geçireceğiz" dedi ve ekledi: "ABD'den gerçek müttefikliğe yaraşır adım atmasını bekliyoruz."

Kuzey Suriye'ye sınır ötesi operasyon için Rusya'nın "bilgilendirildiğini" belirten Erdoğan yönetimi, Rojava hava sahasını kontrol eden ABD'ye baskı yapıyor.

Rus medyası, Türkiye hükümetinin yeni savaşının bayram sonrası başlayacağını yazmıştı. 

Suriye topraklarında bölge kurmak isteyen iki devletin pazarlığının sonuçlar, heyetler arası görüşme sonrası belli olacak.

Bültene kayıt ol