Barış akademisyeni Tuna Altınel'e tahliye

30.07.2019 - 19:12
Haberi paylaş

Fransa'da Lyon 1 Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan ve "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attığı için yargılandığı duruşma için Türkiye'ye geldiğinde pasaportu elinden alınarak tutuklanan barış akademisyeni Tuna Altınel tahliye edildi.

Barış İçin Akademisyenler'in "Bu suça ortak olmayacağız" metnini imzaladığı için terör örgütü propagandası yapmakla yargılanan ve Şubat 2019’da Fransa’da “Cizre bodrumlarına ilişkin” düzenlenen bir konferansta simültane çeviri yaptığı iddiasıyla tutuklanan barış akademisyeni Tuna Altınel tahliye edildi. AltınelLyon ve Rhône-Alpes Kürt Dostluk Derneği üyesi olduğu için PKK/KCK üyeliğiyle de suçlanıyordu. 

Bugün Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve barış akademisyenleri ile insan hakları savunucuları tarafından takip edilen ilk duruşmasında hakim karşısına çıkan Altınel, savunmasında derneğin Fransa yasalarına uygun olarak kurulmuş bir dernek olduğunu anlatarak, terörle hiçbir ilişkisinin olmadığını söyledi. Tutuklanması hakkında ise şöyle konuştu: "Tutuklanmam için gösterilen nedenlerden bir tanesi kaçma şüphesiydi. Bu konuda emniyet ifademin iddianameye itinayla alınmayan bir cümlesini hatırlatmak isterim: ‘Türkiye’yi aşağılamak isteseydim kesinlikle Türkiye’ye gelmezdim. Kaçma şüphesi iddiasına karşı aynı cümleyi biraz değiştirerek yinelemek istiyorum: ‘Kaçmak gibi bir niyetim olsaydı, Türkiye’ye gelmezdim. Sözün özü, özgürlük talep ediyorum.”

81 gündür tutuklu bulunan Altınel tahliye edildi. Altınel'i cezaevi çıkışında ailesi, dostları ve barış akademisyenleri karşıladı. Altınel'in tahliyesiyle beraber cezaevinde bulunan barış akademisyeni kalmadı. 

Bültene kayıt ol