İstanbul'da gözaltına alındı, İdlib'de El Nusra'ya teslim edildi

26.07.2019 - 15:29
Haberi paylaş

İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığı, "kayıtsız göçmenler sınır dışı ediliyor" dese de kaydı bulunan Suriyeli lise öğrencisi sınır dışı edildi.

Euronews'ta yayınlanan Rabia Çetin imzalı haber göre Suriye’deki iç savaşın başlamasının ardından önce Mısır’a göç eden Tablieh ailesi ardından Türkiye’ye yerleşti. 

5 yıldır İstanbul’da Esenyurt’ta yaşayan 9 kişilik aile İstanbul İl Göç İdaresi'nden İstanbul için oturum izni aldı. Ancak ailenin 18 yaşındaki lise öğrencisi oğulları Amjad Tablieh geçtiğimiz hafta sonu Aksaray’a alış veriş için gittiği sırada kimlik kontrolüne takıldı.

“El Nusra cephesine teslim edildiler”

Kardeşinin ve beraberindekilerin Tuzla’dan otobüsle Hatay’a gönderildiğini söyleyen Ahmed Tablieh, “İdlib’e gönderildikten sonra telefonla görüştük. Orada El Nusra cephesine teslim edildiklerini söyledi. Nusra’nın kendilerine bir şey yapmadığını söyledi. Tam olarak neredeler bilmiyoruz. Ancak Türkiye sınırına yakın bir bölgede olduğunu biliyoruz.” ifadesini kullandı.

“Afgan sığınmacılar da İdlib’e gönderildi”

Ahmed Tablieh, “Kardeşim sadece Suriyelilerin değil İstanbul’daki bazı Afgan göçmenlerin de İdlib’e gönderildiğini söyledi. Şu an yanında Afganlar da var. Kardeşim bir otobüs dolusu insanla beraber sınır dışı edildiğini söyledi. Kardeşimle birlikte gönderilenlerden bazılarının daha kimliği var. Onlar da kimlikleri olduğu halde İdlib’e gönderilmişler.” diye konuştu.

“Polis her gün kimlik kontrolü yapmaya başladı”

Ahmed Tablieh, sınır dışı edilmelerin başlamasının ardından son 15 gündür polislerin Esenyurt’ta her gün kimlik kontrolü yaptığını söyledi. Aynı mahalleden bir başka Suriyeli sığınmacının sınır dışı edildiğini söyleyen Ahmed Tablieh, “Bu mahallede tanıdığımız Suriyeli bir çiftten adamın kimliği olmadığı için dün sınır dışı edildi. Eşi burada yalnız kaldı.” dedi. Kimliği olmayan bazı Suriyeli tanıdıklarının da korktukları için kayıtlı olduklar Bursa, Yalova’ya döneceklerini söyledi.

Ahmed Tablieh aynı mahalledeki Suriyeli sığınmacıların tedirginlikle beklediğini söyledi. Daha önce iş başvurularında iş yeri sahiplerinin kimlik sormadığını belirten Ahmed Tablieh, son dönemlerde kimliği olmayanların işten çıkarıldığını ifade etti. Tablieh, kimlikleri oldukları halde sınır dışı edilmeye zorlanmaları durumunda mecburen Suriye’ye döneceklerin söyledi.

Suriyeli sığınmacıların devletten yardım aldıkları yönündeki iddialara da yanıt veren Tablieh, “Biz devletten herhangi bir yardım almıyoruz. Kendimiz çalışarak pazara kazanıyoruz.” diye konuştu.

Ancak geçtiğimiz hafta sonu Aksaray’da kimliği olmadığı gerekçesiyle çok sayıda Suriyeli sığınmacı elleri kelepçelenerek sınır dışı edildi. Sınır dışı edilenlerden  kimliği olduğu halde sınır dışı edildi. Asıl doğum yeri Şam olan Amjad Tablieh’in ailesi Euronews’e yaptığı açıklamada oğulları ve beraberindekilerin İdlib’de El Nusra’nın olduğu bölgeye gönderildiğini söyledi.

İdlib'teki durum

Suriye'de muhaliflerin kontrolü altındaki tek şehir olan İdlib'te çok sayıda Türkiye askeri üssü ile çevrili 'şiddetten arındırılmış bölge' bulunuyor. Geçen hafta bu bölge ve çevresine yapılan hava saldırılarında 30'dan fazla sivil hayatını kaybetti. Nisan ayında Rusya ile Türkiye arasındakin ateşkesin bozulmasının ardından, şehrin merkezini hedef alan hava saldırıları en ağır düzeye ulaşmış durumda.

4 milyon kişinin yaşadığı şehri hedef alan Rusya ve Suriye ordusu, El Nusra cephesi ile savaşıyor. Suriye El Kaidesi olarak bilinen örgüt, tüm silahlı güçlerini İdlib'e yığmış ve diğer cihatçı grupları da birleştirmiş durumda. Bozulan ateşkes öncesi İdlib'te halk kitlesel barış yürüyüşleri yaparak, El Nusra ve benzeri silahlı güçlerin çekilmesi istemişti. El Nusra, muhalefetin diğer kanatlarına ve Suriyeli sosyalistlere yaptığı saldırılar, cinayet ve katliamlarla tanınan bir örgüt. 

Avcılar'da bir lisede okuyan Amjad Tablieh, savaşın ortasına zorla gönderildi.

Bültene kayıt ol