“Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır” kampanyası 31 Temmuz Çarşamba günü İstanbul’da iki etkinlik düzenleyecek.
İlki, Türkiye’nin değişen göçmen politikasına karşı yapılacak olan basın toplantısı. Çağrısı şöyle:
Sınır dışı etmeye son, Suriyelilere dokunmayın!
Türkiye’nin değişen göçmen politikalarına karşı: Göçmenlerle dayanışmanın sesini yükseltiyoruz
İstanbul’da başlayan Suriye’ye geri gönderme politikası, göçmenlerin hayatıyla ilgili kaygı verici gelişmelerin yolunu açıyor.
İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı bu uygulamanın yaratacağı olumsuzluklara dikkat çekmek ve yetkilileri zorla geri göndermeleri durdurmaya çağırmak için 31 Temmuz Çarşamba günü saat 12:00’de Taksim Hill Otel’de bir basın toplantısı düzenleyeceğiz.
Irkçılığa karşı barışın ve dayanışmanın sesini yükselteceğimiz bu toplantıya sizi de bekleriz.
Düzenleyen: "Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır" kampanyası
Tarih: 31 Temmuz Çarşamba
Saat: 12:00
Yer: Taksim Hill Otel (Sıraselviler Cd. No:5, Beyoğlu)
Telefon: 0 536 2196341
E-posta: [email protected]
Web sitesi: www.gocmeniz.org
“Suriyeli” kadının inşası
31 Temmuz Çarşamba günü saat 19:00’da ise yine Beyoğlu’ndaki Sahne 59’da, Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Hasret Saygı ile bir toplantı gerçekleştirilecek.
Anadolu'da göçmen kadın karşılaşmaları: Ritüeller, dil ve cinsiyet bağlamında "Suriyeli" kadının inşası
Konuşmacı: Dr. Hasret Saygı (Boğaziçi Üniversitesi)
Düzenleyen: "Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır" kampanyası
Tarih: 31 Temmuz Çarşamba
Saat: 19:00
Yer: Sahne 59 - İstiklal Caddesi, No : 108 Aznavur Pasajı, Kat: 8 Beyoğlu
Telefon: 0 (555) 637 24 50
E-posta: [email protected]
Web sitesi: www.gocmeniz.org
Konuşmacı hakkında:
Dr. Hasret Saygı, Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi bölümünden doktorasını 2019 yılında almıştır. Uzmanlığı toplumdilbilim ve dilbilimsel etnografidir. Doktora tezinde, aynı mahalleyi paylaşan mülteci ve yerel kadınlar arasındaki günlük etkileşimi etnografik olarak incelemiştir. Dr. Saygı yüksek lisans tezini King'sCollegeLondon Uygulamalı Dilbilim Bölümü'nden kazanmıştır. Yüksek lisans tezinde, Türk göçmen işçilerinin müşterileriyle olan ilişkilenimlerini Londra'da iş yeri gözlemleri yaparak incelemiştir. Göç konusuna olan akademik ilgisinin dışında, mültecilere yönelik artan ırkçılığa karşı çeşitli ulusal kampanyalarda aktivist olarak yer almış, ulusal ve uluslarası lobicilik faaliyetlerinde bulunmuştur. 2014-2016 yılları arasında İstanbul Çapa'da Suriyeli çocuklara gönüllü öğretmenlik yapmış ve Suriyeli çocukları Fatih bölgesindeki yerel okullara kaydetmeyi ve entegre etmeyi amaçlayan Okula Dönüş ve Okul Sonrası projelerinde aktif rol oynamıştır.
Araştırma özeti:
Doktora projesi olarak yürütülmüş olan bu çalışma Türkiye’nin orta ölçekli bir şehrinde yaşayan mülteci ve yerel kadınlar arasındaki günlük etkileşimin dinamiklerini inceler. Bu dilbilimsel etnografik çalışma, bir yıl boyunca yerli ve Iraklı Türkmen mülteci kadınların ev içindeki buluşmalarına odaklanarak katılımcı kadınların diyaloglar aracılığıyla duruşlarını ve kimlik konumlanmalarını nasıl müzakere edip inşaa ettiklerini araştırır. Düzenli saha gözlemleri, sosyal etkinlikler, röportajlar ve ev ziyaretlerindeki toplam 70 saatlik spontane etkileşimin ses kayıtları ile desteklenir. Bulgular bu etkileşimlerdeki söylemlerin nasıl kuralcı ve duruş-doygun olduğu ve baskın milliyetçi, dindar ve ataerkil söylemlerin ne kadar yaygın olduğunu ortaya çıkarır. Bu çalışmanın bulguları, aynı zamanda, Iraklı Türkmen kadınların ortak kimlikleri üzerinden sermaye sağlama çabalarının “sıkı olmasına karşın daimi olmayan ve kısa ömürlü gruplaşma anlarının” (Blommaert, 2017, s. 35) ortaya çıkmasına sebep olduğunu ve uzun vadede, mülteci kimliklerinin kendileri için iddia ettikleri kimlikleri gölgede bıraktığını gösterir.