İstanbul'da mültecilere operasyon: Valilik süre verdi

22.07.2019 - 14:20
Haberi paylaş

İstanbul'da Suriyeli mültecilere operasyon ve sınırdışı etme haberleri üzerine Valilik'ten açıklama yaptı.

İstanbul Valiliği, İstanbul'da yaşayan 549.479 Suriyeli'nin geçici koruma kapsamında misafir olarak kayıtlı olduğu ve şehre kaydın durdurulduğu belirtiliyor. 

Valilik açıklamasına göre:

- "Yasadışı yollardan giren düzensiz göçmenlerin yakalanarak sınır dışı" ediliyor.

- Geçici koruma kaydı/belgesi olmayan Suriyeliler, İçişleri Bakanlığı'nın belirlediği illere gönderiliyor.

- Başka bir ilde kayıtlı olduğu halde İstanbul'da yaşayan Suriyeli mültecilerin, kayıtlı illere dönmesi için 20 Ağustos'a kadar süre verildi. Bu süre içinde şehri terk etmeyenler, İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilecek.

- Kolluk kuvvetlerinin kimlik kontrolü ve denetim yaptığı belirleterek, mültecilerden belgelerini yanlarında taşımaları istendi.

- Otogar, gar, hava limanları ve tüm ulaşım vasıtalarında denetim yapılacağı belirtilerek Suriyeli mültecilere "yol izin belgesi" taşıyın çağrısı da yapıldı. Belgesi olmayanlar, kayıtlı bulundukları illere gönderilecek.

- İstanbul Valiliği'nin açıklaması "düzensiz göçle mücadele çalışmaları" "kesintisiz" devam edecek sözleriyle bitiyor.

7 yıldır yürürlükte göç politikası sırasında şehir değiştirip, İstanbul'da yaşayıp çalışan binlerce Suriyeli mültecinin hayatı bu kararlarla birlikte alt üst olacak.

Aile bireylerinin farklı şehirlerde bulunan kayıtları sebebiyle, mülteci aileleri bölünecek. OHAL'den bu yana milyonlarca kişiye 'şüpheli' muamelesi yapılan sokak kontrolleri, her yerde mültecilerin karşısına çıkacak. Sınır dışı edilmek, günlük yaşamda bir tehdit durumuna gelecek..

31 Mart seçimleri sonrası yaratılan ırkçı iklim ve saldırıların ardından, Erdoğan yönetiminin mülteci politikasını değiştirmesiyle birlikte, İstanbul'da ayakta kalmaya çalışan Suriyeli göçmenler zor durumda.

Bültene kayıt ol