Bilim insanlarından İstanbul depremi senaryosu

17.07.2019 - 10:57
Haberi paylaş

Bilim insanları, Kuzey Anadolu Fayı'nda üç büyük deprem bekliyor.

Boğaziçi, İTÜ ve Ankara Üniversitesi'nden bilim insanları, 1500 yıllık deprem verilerini inceledi. Beklenen İstanbul ve Marmara’da gerçekleşecek depremlerim olası büyüklüğü hakkında senaryolar hazırlandı.

Marmara Bölgesinde Kuzey Anadolu Fayı'nın geçtiği segmentlerin yer aldığı Batı (Tekirdağ havzası), Merkez (Kumburgaz havzası) ve Doğu (Çınarcık Havzası) olmak üzere bölgenin tarih boyunca yaşadığı depremler incelendi. 

Bilim insanlarının vardıkları sonuca göre, İstanbul'un hemen güneyinde yer alan Kuzey Anadolu Fayı'nda doğudan batıya doğru sırasıyla 7,5, 7,4 ve 7,2 büyüklüğünde depremler gerçekleşebilir.

Araştırmaya katılanlardan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeodezi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Bulut, “Türkiye'nin birçok yeri için bu tehlike mevcut ama İstanbul nüfusunun fazla olması olası kayıp risklerini artırmakta” diye konuştu.

Özellikle son 500 yılda Kuzey Anadolu Fay hattındaki hareketleri inceleyen kapsamlı araştırma, Ağustos ayında Tectonophysics dergisinde yayınlanacak. 

Bültene kayıt ol