Fıstık, leblebi ve artan işsizlik

16.07.2019 - 11:12
Haberi paylaş

İşsizlerin sayısı artıkça artıyor. Ekonominin güçlü olduğunu savunan Erdoğan'a göre sınırötesi operasyonlarda kullanılan silahlar bunu kanıtlıyor.

Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen 15 Temmuz töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne diyorlar, ekonomi battı, ekonomi bitti. Bunlarda insaf yok. Bunlar nankör" dedi ve ekledi: "Türkiye'nin dört bir yanında içeride dışarıda terörle bu denli büyük bir mücadele verilirken bu mermi, kurşun, kalkan uçaklar, helikopterler fıstık, leblebi mi dağıtıyor. Bunların hepsi para değil mi, ekonomi değil mi?"

Ertesi sabah açıklanan resmi işsizlik verilerine göre, 1 yılda işini kaybedenlerin sayısı 1 milyon 116 bin kişiye ulaştı. Kriz sebebiyle işini kaybedenlerle birlikte, toplam işsiz sayısı 4 milyon 200'e çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Nisan ayında işsizlik oranı yüzde 13. Mart ayında açıklanan resmi rakamlara göre bu oran 14,1 idi. Oransal düşüşün sebebi mevsimlik işlerdeki dönemsel istihdam. 

Buna karşılık veriler, krizle birlikte işten çıkarmaların yaygınlaşması, yatırımların durmasıyla iş gücüne talebin azalması ile işsizliğin kronik bir sorun haline geldiğini ortaya koyuyor. 

Özellikle gençler ve kadınlar, iş bulamıyor. TÜİK, Nisan ayı verilerine göre genç işsizliği yüzde 23,2, kadın işsizliği ise yüzde 15,2 gibi yüksek oranlarda.

Bültene kayıt ol