Yargıda reform vaadi yerine getirilmedi

10.07.2019 - 12:23
Haberi paylaş

Yargıda reform ve on binlerce mahpusun tahliyesi, MHP'nin itirazları üzerine Eylül ayına ertelendi.

AKP dün (9 Temmuz) meclise çaışma takvimi önergesi verdi. Takvime göre bu hafta görüşülmesi ve karar bağlanması beklenen yargı paketi, sonbaharda görüşülecek.

CHP ve MHP milletvekilleri arasındaki gerginlikle sonuçlanan oturumda alınan karar göre meclis, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kanun teklifi ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda (RTÜK) boşalacak 3 üyelik için seçimini yaptıktan sonra kapanacak. 

23 Haziran İstanbul seçimleri öncesi iktidar, yargı reformu paketini bir vaat olarak sunmuştu.

Avukatlar ve yargı mensuplarından oluşan topluluğa seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni duyurmuştu. 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, meclis tatile girmeden çıkmak üzere dar kapsamlı bir paketin gündeme geleceğini söylemişti.

Buna rağmen, yargı paketi gündeme gelmeden meclis kapandı. Paketin AKP tarafından meclise getirilmemesinin sebebinin, ortağı MHP'nin itirazları olduğu söyleniyor.

Beş yıl altındaki cezalara Yargıtay yolunu açılması ve infaz yasasınında yapılacak değişiklikle yaklaşık 50 bin tutuklunun tahliyesi bekleniyordu. 

MHP, FETÖ ve PKK davalarından yatanların bir bölümünü de kapsayacağı gerekçesiyle pakete karşı çıktı. Mini paketi meclisten geçiremeyeceğini anlayan hükümet, topluma sunduğu bir vaatten daha kolayca vazgeçti. Bu kararda, kimi AKP'li hukukçuların itirazlarının da etkili olduğu ileri sürüldü.

Cumhuriyet davasından yatan gazeteciler, yargı reformu paketiyle birlikte hapisten çıkması beklenen HDP lideri Selahattin Demirtaş gibi mahpusların özgürlüğü sonbahara ertelendi.

Bültene kayıt ol