İHD’den Mülteciler Günü'nde açıklama

20.06.2019 - 21:18
Haberi paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 20 Haziran Mülteciler Günü'nde basın açıklaması yaptı. 

Kızıl Bayrak'ın haberine göre, dernek binasında düzenlenen basın toplantısında açıklamayı, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR/ BMMYK) 2018 yılı raporuna göre dünyada 70 milyon 800 kişinin yerinden edilmiş ve mülteci konumunda yaşadığını belirten Yoleri “Savaşlar, etnik çatışmalar, baskıcı rejimlerin insan haklarına aykırı uygulamaları, yoksulluk ve yaşamı tehdit eden sosyo-kültürel nedenlerle ülkelerini, evlerini, geçmişlerini, gelecek umutlarını  terk etmek zorunda bırakılan, hayatta kalabilmek için bir bilinmeze sürüklenen ‘mülteciler’ en basit ve kabul gören anlatımla, bir yandan; istenmeyen, ekonomik, sosyal ve siyasal hayata tehdit olarak görülen, öte yandan ucuz  işgücü, kayıt dışı ekonominin, suç örgütlerinin ve fuhuş sektörünün vazgeçilmezi konumundalar” dedi.

Uluslararası koruma, geçici koruma, sığınma adı altında sağlanan hiçbir koruma türünün mültecileri işsizlikten, azgın sömürüden, istismardan, ayrımcılık ve nefret saldırılarından korumadığını vurgulayan Yoleri aynı zamanda mültecilerin adalete erişim, eğitim, sağlık, barınma olanaklarından yeterli düzeyde yararlanamadıklarını ifade etti.

Türkiye’de mülteciler

Yoleri Türkiye’de bulunan mülteciler hakkında şu verileri aktardı:

“Türkiye’de 3 milyon 613 bin 644’ü kayıtlı Suriyeli olmak üzere 4 milyon civarında mülteci yaşıyor ve 81 ile dağılmış durumda ancak 504 bin 465 kişi ile en çok İstanbul, 101 bin 656 ile Antalya ve 85 bin 904 kişi ile Ankara’da bulunuyorlar.”

Türkiye'de bütün mültecilerin eğitim, sağlık gibi temel haklardan yararlanma imkanlarının söylemde var olduğunu belirten Yoleri gerçekte ise Mili Eğitim Bakanlığı 2019 verilerine göre 1 milyon 670 bin 700 Suriyeli çocuktan sadece 648 bin 592 si okula gittiğine dikkat çekti.

“Geri gönderme tehdidi ortadan kaldırılmalı”

Yoleri mülteci sorununda çözüm olarak şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de yaşanan sorunlar dünyada yaşanan sorunlardan ayrı düşünülemez. Bu nedenle çözüm önerileri ve devlete düşen sorumluluk konusunda da benzer tespitler söz konusu olup. Türkiye’de bulunan mültecilerin insani yaşam koşullarına erişimi sağlanmasını, yabancı düşmanlığı engellenmesini ve geri gönderme tehdidi ortadan kaldırılmasını istiyoruz.”

Açıklamanın ardından İHD İstanbul Şubesi'ne 2018 ve 2019'da yapılan mülteci başvuruları hakkında bilgi verildi. 2018’de 29 başvuruda 40 hak ihlali bulunurken, 2019 ilk 5 ayında 13 başvuruda 22 hak ihlali bulunuyor.

(Kızıl Bayrak)

Bültene kayıt ol