Mülteci bile olamayanların hayatı daha da zorlaştı

19.06.2019 - 12:35
Haberi paylaş

Dünyanın en fazla mülteci barındıran, fakat mültecilik haklarını tanımayan ülkesinde iktidar ve muhalefet, göçmen karşıtlığında yarışıyor.

İçişleri Bakanlığı, Yeşilköy sahillerinde göçmen avına çıktı. "Mangal yakıyorlar", "uygunsuz bir şekilde denize giriyorlar" diye başlayan ırkçı tepkiler sonrası Yeşilköy'e giden Süleyman Soylu, 6 ayda 50 bin göçmeni kovmayı seçim vaadi olarak sunmuştu.

Seçimler daha gerçekleşmeden harekete geçtiler. Bakırköy İlçe Emniyet müdürlüğü, 16 Haziran Pazar günü Yeşilköy sahilinde kimlik kontrolü ve denetim yaptı. 68 göçmen vize ihlalinden dolayı gözaltına alındı.

Aynı gün TV'de canlı yayına çıkan İBB adayı Binali Yıldırım "misafir" dediği göçmenleri, Fırat Kalkanı bölgesi ve Afrin'e göndermeyi vaat etti.

Mültecileri gönderme vaadiyle seçime giren rakibi Ekrem İmamoğlu ise sahil ve plaj yasaklarını ırkçılık olarak nitelemişti. Partisinin lideri ise son meclis grubu toplantısında, sahil ve plaj yasaklarını getiren ırkçı iddiaları, malzeme olarak kullandı:

"Sen kalktın başımıza bu belayı açtın, bir de 35 milyar dolar Suriyeliler için para harcadığını söyledin. Millet açlıktan kıvrılıyor, 35 milyar dolar. Benim gencecik, filinta gibi evlatlarım Suriye'de şehit olacak, onların gençleri bizim tatillerde denize girecekler, tatil yapacaklar, eğlenecekler."

Dünya Mülteciler Haftası'nda, iktidar da muhalefet de göçmenleri hedef alırken, mülteci bile olamayanların hayatı daha da zor hale getirildi.

Bültene kayıt ol