Kılıçdaroğlu'nun Kıbrıs siyasetinde barış yok

19.06.2019 - 11:58
Haberi paylaş

Doğu Akdeniz'deki gerilim üzerine konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Bize ait olan 16 ada Yunanistan'ın işgali altında ve ses çıkartamıyorlar" dedi.

Partisinin meclis grubunda (18 Haziran) yaptığı konuşmada Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Kıbrıs politikasının artık değişmesi gerektiğini söyledi.

İktidarı "Bize ait olan 16 ada Yunanistan'ın işgali altında ve ses çıkartamıyorlar" diye eleştiren CHP lideri, şöyle devam etti:

"Doğu Akdeniz’de büyük petrol ve doğal gaz yatakları var. ABD, Mısır, İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi orada. Olmayan tek devlet Türkiye. Niye yok? Herkes söz sahibi, söz sahibi olmayan, itilen kakılan sadece Türkiye var."

Kemal Kılıçdaroğlu, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon yataklarından pay almak için Türkiye'nin aktif davranmasını savunurken, çözüm olarak Mısır ile anlaşma imzalamasını istedi.

Türkiye ve KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki yalnızlığına son vermek için Sisi cuntası ile barışmayı öneren Kılıçdaroğlu, Doğu Akdeniz'deki asli aktörler olan Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ile çatışmacı bir siyaset öneriyor.

CHP liderinin Kıbrıs'ta ve Ege'de kalıcı barış gibi bir derdi yok. Aksine tarihi bir takım anlaşmazlıkları masaya dökerek, siyasi çözümün imkansızlaştırılmasından yana.

Dış politikada iktidar destekçiliği

Kılıçdaroğlu ve partisi, iktidarın şahin dış politikasının ürünü olan bir çok savaş tezkeresi ve kararına "evet" oyu verdi. 

Meclis grubunda "Dış politikada iktidar muhalefet olmaz" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, AKP-MHP ittifakının şahin tutumundan pratikte farklı bir şey söylemiyor.

Milli Güvenlik Kurulu ve Beştepe, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon aramalarını, savaş gemileri eşliğinde sürdürüyor. Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ne askeri rest çekiyor. KKTC uluslararası alanda tanınmasa dahi, Türkiye Kıbrıs açıklarındaki her şeyden eşit pay istiyor.

Kıbrıs'ta şahin siyaseti savunan Kılıçdaroğlu aslında çözümsüzlük öneriyor.

Doğu Akdeniz'deki gerilimin askeri bir çatışmaya dönmesi felaket olabilir. Ana muhalefet olarak böyle bir felakete karşı çıkması beklenen Kılıçdaroğlu, şoven milliyetçi bir tutum alarak çözümsüzlüğe ve savaş politikalarına destek verdi.

Aynı grup toplantısında Barış için Akademisyenlerin maruz kaldıkları baskıları eleştirse de Kılıçdaroğlu'nun Kıbrıs siyasetinde barış yok.

Bültene kayıt ol