Iğdır’daki mülteci kampları boşaltılıyor

12.06.2019 - 09:10
Haberi paylaş

Iğdır’daki kamplardaki verem salgını iddiası üzerine mülteciler başka kamplara gönderilmeye başlandı. Uzmanlar bunun çözüm olmayacağına dikkat çekiyor.

Evrensel gazetesinden İnanç Yıldız'ın haberine göre, Iğdır’daki Geri Gönderme Merkezinde (GGM) verem salgını sonrası eylem yapan mülteciler başka kamplara gönderilmeye başlandı. Mülteci Der Başkanı Avukat İrem Geçmez, birçok GGM’de salgın hastalıkların söz konusu olduğunu belirterek, Iğdır’daki mültecilerin başka yerlere gönderilmesinin sorunu çözmeyeceğini söyleyerek, önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

Iğdır’da bulunan Geri Gönderme Merkezine (GGM) bağlı kamplarda verem salgını iddiasından sonra eylem yapan mülteciler, başka illerdeki kamplara gönderilmeye başlandı. Büyük çoğunluğunun Kırklareli’deki GGM’lere gönderildiği öğrenilirken, Tüberküloz (verem) teşhisi konulan 2 kişinin Ankara’da tedavi edildiği, hastalık şüphesi olan 45 kişinin ise gözetim altında işlemlerinin devam ettiği bildirildi.

Iğdır’daki kampta sağlık sorununu ve mültecilerin başka bir Geri Gönderme Merkezleri'ne gönderilmesini Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci Der) Başkanı Avukat İrem Geçmez yorumladı. Son zamanlarda yalnızca Iğdır’da değil birçok GGM’de salgın hastalıkların söz konusu olduğunu belirten Geçmez, “Bunun sebeplerinden biri, idari gözetim altına alınan kişilerin, gözetim altına alınırken detaylı bir sağlık taramasına tabi tutulmaması. Çoğunlukla benim gözlemlediğim, darp-cebir raporu alınıyor. Ancak kişiler çoğunlukla kötü koşullardan gelerek ülkemize sığınıyorlar. Ayrıca yine geri gönderme merkezlerinde kapasite üstü alımlar yapıldığı için ve yatak sayısı ile metrekare başına düşen insan sayısında artma meydana geliyor ve kişiler yerlere, tuvalet kapılarının yanlarına, hijyenik olmayan battaniyeler üzerine yatırılıyor. Bu da deri hastalıkları dahil pek çok hastalığın ortaya çıkmasına, mevcut hastalıkların ise diğer mültecilere bulaşmasına neden oluyor. Kapasite üstü alımların yapıldığı dönemlerde kişiler çocuk, yaşlı hamile vs. ayrımı yapılmaksızın ortak bir alanda tutuluyor ve neredeyse 100 150 kişiye bir tuvalet ve banyo düşüyor. Burada kişinin elinde hangi hijyen maddesi olursa olsun sağlıklı kalması çok zor” dedi.

"Önleyici tedbirler alınmalı"

Bu tür sorunların çözülebilmesi için öncelikle yetkililerin sorun yokmuş gibi yerine olayın üstünü örtmeden çözüm arayışına girmesi gerektiğini dile getiren Geçmez, Iğdır’daki mültecilerin başka illere gönderilmesinin “elbette” çözüm olmayacağını belirterek, şunları söyledi:

“Bu yalnızca anlık krizi çözer ancak ortadaki sorun ciddi bir sağlık sorunu. Bunun temeline inip önleyici tedbirlerin alınması gerekir. Yine geri gönderme merkezlerinin koşulları özel ihtiyaç sahiplerinin, yani hastalar, engelliler, hamileler, yaşlılar, çocuklar, lgbti bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaya elverişli olmadığı için bu kişiler için idari gözetim dışında bir tedbirin uygulanması ve hastanede gözlem altında tutulması gerekmektedir.”

Iğdır Valiliği konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Mültecilerin başka kamplara gönderilmesiyle ilgili yapılan açıklamada, “İlimizde bulunan Geçici Geri Gönderme Merkezinin kapatıldığına dair iddialar da tamamen asılsız olup, Geçici Geri Gönderme Merkezimizden başka illerdeki GGM’lerine göçmenlerin sevk edilmeleri hususu rutin bir işlem olmakla beraber düzenli aralıklarla yapılmaktadır” denildi.

Kamptaki hastalığa da değinilen açıklamada, “Bu hususla ilgili tüm personellerimiz ile 861 göçmenin sağlık taraması yapılmış, iki göçmende tüberküloz olduğu tespit edilmiştir. Ayrı bölümde tutulan ve bulaşıcı hastalık şüphesi bulunan 45 kişinin tanıları kesinleşinceye kadar gerekli tetkik ve gözetim işlemleri devam etmektedir. Bulaşıcı hastalık tespit edilen iki kişi ise, ileri tetkik ve tedavi için Ankara’ya sevk edilmiş olup, konuyla ilgili gerekli güvenlik ve sağlık tedbirleri alınmaktadır” denildi.

Iğdır’da GGM’de ortaya çıkan sağlık sorunu ile ilgili Evrensel’e konuşan Türk Tabipler Birliği Başkanı Sinan Adıyaman, Iğdır Valisi ile görüştüğünü, sağlık sorunu olan kişilerde gerekli tetkiklerin yapıldığını söylediğini belirtti. Valiye gözlemci heyet gönderebileceklerini söylediklerini ve ihtiyaç olursa haber verileceğinin cevabının verildiğini belirten Adıyaman, kendileriyle temas halinde olduklarını söyledi.

Bültene kayıt ol