HDP'li belediye başkanları mazbatalarını istiyor

10.04.2019 - 14:03
Haberi paylaş

Seçimlerin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen Diyarbakır, Van ve Mardin'de seçilmiş belediye başkanlarına mazbataları verilmedi.

İl ve ilçelerde toplam 64 belediyede seçilen HDP'li başkanların bir çoğu aynı durumda.

AKP'nin seçim kurullarına yaptığı itirazlar sebebiyle mazbataların verilmediği belirtiliyor.

31 Mart yerel seçimlerinde Diyarbakır'da HDP 490 bin oyla büyükşehir belediye başkanlığını kazandı. AKP ise 241 bin oy aldı. Arada devasa bir fark olmasına rağmen, Ankara'da yapıldığı gibi seçilmiş başkanlara mazbataları verilmedi.

Bunun üzerine YSK'ya giden büyükşehir ve dört ilçe belediyesini kazanan adaylar, bir an önce görevlerine başlamak için dilekçe verdi.

Van'da HDP adayı 265 bin oyla seçimi kazanırken, rakibi AKP adayı 196 bin oy aldı.  Burada da aradaki farkın kapanmayacağı belli olmasına ragmen mazbatalar verilmiyor.

Mardin'de ise AKP'nin Ahmet Türk'e itirazı yüzünden mazbatalar verilmiyor. AKP'ye göre KHK ile belediye başkanlığından ihraç edilen Ahmet Türk belediye başkanı olamaz.

Ahmet Türk'ün avukat Erdal Kuzu itirazları şöyle değerlendirdi:  "AKP, Mardin'de iki gerekçe ile itiraz etti: İlk gerekçe Ahmet Bey'in 2014'te iki ay tutuklu kaldığı davası üzerine yapıldı. Dava sürüyor ama adaylık başvurusunda Adli Sicil Kaydı aldık ve adaylığına engel bir durum olmadığı beyan edildi. İkinci gerekçeleri de Ahmet Bey'in KHK ile ihraç edildiği iddiası. Oysa Ahmet Bey ihraç edilmedi, görevden uzaklaştırılmıştı. İleri sürülen iddiaların hiçbir hukuki dayanağı yok" dedi.

HDP adayı Ahmet Türk seçimde 208 bin 854 oy alırken, AKP'nin adayı Mehmet Vejdi Kahraman 143 bin 060 oyda kalmıştı. Buna rağmen mazbata verilmiyor.

HDP Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi ve Batman Milletvekili Mehmet Tiryaki, "YSK şu ana kadar seçimlerin yeniden yapılması ya da oyların yeniden sayılması gibi talepleri genel olarak reddediyor ama OHAL KHK'sı ile ihraç edilenler konusunda yapılan itirazlarla ilgili henüz bir karar vermedi ama bizim beklentimiz YSK'nın, bu konuyla ilgili yapılan tüm başvuruları da reddetmesi" diye konuştu.

Bültene kayıt ol