S-400 krizine çözüm bulunmuş değil

05.04.2019 - 09:07
Haberi paylaş

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla ilgili ABD ile yaşanan kriz devam ediyor.

ABD son olarak F-35 ekipmanlarının Türkiye’ye teslimatının askıya alındığını duyurmuştu. Ayrıca, bu karar sonrası Türkiye'nin NATO üyeliğinin de riske girdiği iddia ediliyordu.

NATO'dan ise Türkiye'de destek açıklaması geldi. Kanlı savaş örgütünün genel sekreteri Jens Stoltenberg, “Hangi silahı alacağı, her NATO müttefiki ülkenin kendi ulusal kararıdır” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’ye teslimi planlanan F-35’lerden birinin daha Arizona’daki üsse gönderildiğini, diğer uçağın ise yarın gönderileceğini açıkladı.

AA’nın haberine göre Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, “Türkiye’ye ait bir F-35 uçağının daha teslim edilerek Luke Hava Üssü’ne gönderildiğini ve diğerinin ise yarın gönderileceğini teyit ediyorum” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da yaşanan S-400 gerginliğine ilişkin “Türkiye ile S-400 konusunda ilerleyeceğimiz bir yol bulabileceğimize inanıyorum” dedi.

Ortak çalışma grubu kurulmayacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun S-400 krizinin çözümüne ilişkin ABD ve NATO ile 'ortak çalışma grubu oluşturulması' çağrısına ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) "Bu aşamada gerekli görmüyoruz" yanıtını verdi.

NATO'nun kuruluşunun 70. yıl dönümü için Washington'da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Çavuşoğlu, "S-400'lerin tamamen Türkiye'nin kontrolünde olacağını ve bunların NATO sistemlerine F-35 dahil herhangi bir tehdit oluşturmayacağını başından beri söylüyoruz. Zaten Rusya ile ilk şartımız da buydu ve NATO sistemlerine entegre edilmeyeceği gibi NATO sistemlerine ve bizim sistemlerimize bir risk veya tehdit oluşturmayacak" dedi ve "Bu konuda ortak bir teknik çalışma grubu oluşturalım' dedik. Bu önerimizi de yine dün Pompeo'ya ilettik. Genel Sekreter Stoltenberg'e de bu konuda öncülük yapmasını özellikle söyledik" çağrısında bulundu.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından kısa bir süre ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ise bu konuda 'ortak teknik çalışma grubu oluşturulmasını düşünmediklerini, bu aşamada gerekli görülmediğini' duyurdu.

Bültene kayıt ol