Yerel seçimlerin ardından açıklama yapan patron örgütleri, ekonomide “reformlar” yapılmasını, seçimlerin olmadığı 4,5 yıllık süreçte kendileri için istikrarın sağlanmasını ve işçi sınıfına saldırıları bekliyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Seçimler artık geride kaldı. 4,5 yıllık seçimsiz bir döneme giriyoruz. Bundan sonra Türkiye'nin ilk gündem maddesi ekonomi olmalı. Zira ekonomide atılacak çok adım, yapılacak çok işimiz var. Bu dönemi, kesintisiz bir icraat dönemine çevirmeliyiz.
Ekonomiye odaklanabileceğimiz, böylece ekonominin temellerini daha güçlendirecek yapısal reformları arka arkaya hayata geçirebileceğimiz bu dönem, ülkemiz için çok büyük bir önem taşıyor.”
TÜSİAD’dan yapılan yazılı açıklamada da kapitalistlerin “reform” beklentileri ifade edildi.
“Yerel seçimlerin de geride kalmasıyla, önümüzdeki seçimsiz dönem ekonomik, sosyal ve siyasal reform gündemimiz için önemli bir fırsattır” denilen açıklamada 20 Eylül 2018 tarihinde açıklanan Yeni Ekonomik Program’da yer alan sıkı para ve bütçe politikaları ekonomik güven ortamı için öncelik olacağı söylendi ve “Temel alanlardaki yapısal reformlarda hızla ilerlenmesini temenni ediyoruz” diye belirtildi.
Ekonomik sorunlara kalıcı çözümler üretilmesini isteyen TÜSİAD, “Serbest piyasa ilkelerinden taviz vermeden, düzenleyici kurulların bağımsızlık ve saydamlığını güçlendiren, dünyada rekabet gücümüzü artırıcı yapısal reformları içeren ve ekonomik kırılganlıkları giderecek bütüncül bir ekonomik yaklaşım son derece etkili olacaktır” diyerek hükümete mesaj gönderdi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan tarafından yapılan yazılı açıklamada da "4,5 yıllık seçimsiz bir yönetim sürecinde kamusal dönüşümlerin tamamlanması, 'Yeni Ekonomik Plan' sonrası ortaya konacak ekonomik reformların netleşmesi, üretim-yatırım-ihracat hattında yeniden biçimlenen ekonomik modellerin uygulamaya konması, istihdamın desteklenerek sosyal refah ortamının iyileştirilmesi ve ülkemizin yeniden büyüme trendini yakalaması ortak gayemiz olmalıdır. Ayrıca uluslararası rekabet alanında ülkemizi güvenilir bir yatırım ortamı ve ticaret partneri hâline getirecek kalıcı, uzun vadeli ve çok yönlü yapısal değişimlerin bir an evvel hayata geçirilmesi adına, iş ve sermaye dünyasının en yaygın örgütü olarak elimizden gelen her desteği sağlamaya hazır olduğumuzu belirtiriz" denildi.