24 Haziran'dan 31 Mart'a Türkiye'de siyasal kutuplaşma araştırması

25.03.2019 - 07:22
Haberi paylaş

İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü (İstanpol) toplumdaki siyasal kutuplaşmayı ve farklı bloklar arasındaki oy geçişinin yok denecek kadar az olmasının sebeplerini araştırdı.

Araştırmaya göre, seçmen blokları Türkiye'nin temel sorunları konusunda anlaşıyor. Bunlar arasında ekonomik sorunlar, Kürt sorunu, Suriyeli göçmenler ve eğitim yer alıyor. İstanpol, daha önce yaptığı araştırmaların ve bu araştırmanın sunduğu verilerin, Suriyeliler hakkındaki dezenformasyonun tüm seçmen grupları üzerinde etkili olduğunu gösterdiğini belirtiyor.

Araştırmayla ilgili yayımlanan özette şu ifadelere yer verildi:

"Cumhur İttifakı ve muhalefet seçmeni Türkiye’nin temel sorunları konusunda çoğunlukla hemfikir olsa da, sorunların sebebi, kaynağı ve sorumlularına ilişkin görüşleri konusunda ayrışmaktadır. Cumhur İttifakı seçmenlerinin, sorunların kaynağını hükümet dışı aktörler ve etkenler ile ilişkilendirdiği, hükümet ve hükümetin politikalarını sorumlu tutmadığı gözlemlenmiştir. Cumhur İttifakı seçmeninin ifadelerinde “aracılar”, “fırsatçılar”, “dış güçler”, “Ahmet Davutoğlu’nun politikaları”, “Suriyeliler”, “kamu görevlileri”, “bürokratlar” sorunların kaynağı olarak yer bulmuştur. Buna karşın muhalefet seçmeni sorunların kaynağı olarak hükümeti ve izlediği politikaları göstermiştir."

Ayrıca, Cumhur İttifakı seçmenleri sorunların devlet müdahalesiyle çözülebileceğini düşünüyor. Diğer seçmen blokları ise yapısal değişikliklerin gerektiğine inanıyor ve bunun için hükümetin değişmesi gerektiğini belirtiyor.

Yeni parti çözüm olabilir mi?

Medyada sıkça yer bulan, AKP'li küskünlerin kuracağı yeni bir partinin iktidara alternatif olup olamayacağı da araştırmada ele alınmış. Özette şöyle belirtiliyor:

"Gerek Cumhur İttifakı gerekse muhalefet seçmenleri arasında, siyasi alternatiflerin çok kısıtlı olduğu görüşü hakim olsa da, yeni bir siyasal partinin mevcut sorunlara çözüm olacağına ilişkin yaygın bir kanının olmadığı söylenebilir. Özellikle muhalefet partilerinin seçmenlerinin, Türkiye’de halihazırda bir muhalefet boşluğu olduğu konusunda mutabık olsalar da, ülkenin temel sorunlarının çözümü için sahip oldukları “ütopya”yı, yeni bir parti, yeni bir program, yeni aktörler vb. somut taleplere henüz dönüştürememiş olduğu net bir şekilde gözlemlenmiştir."

Araştırmanın özeti için tıklayın.
Araştırmanın tüm sonuçlarını okumak için tıklayın.

Bültene kayıt ol