İHD hapishanelerdeki hak ihlallerini raporladı

22.02.2019 - 08:47
Haberi paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi, Marmara bölgesindeki hapishanelerde 2018 yılının ikinci yarısında yaşanan hak ihlallerini, önceki gün düzenlediği bir basın toplantısıyla duyurdu.

Buna göre, 1 Temmuz 2018-31 Aralık 2018 tarihleri arasında, kendilerine yapılan başvurular sonucunda İHD'nin raporlayabildiği 643 hak ihlali bulunuyor.

Raporda aktarıldığına göre, genel olarak bu altı ay boyunca mahpuslara yönelik fiziki saldırıların, tehdit, darp ve işkencenin artarak devam etmesi; yanında ayakta sayım dayatması, ters kelepçe uygulaması, sayım ve telefon görüşmelerinde tekmil ve askeri nizam dayatması, karşıt görüşlü mahpusların aynı ring aracıyla hastane ve mahkemeye götürülmesi ve çeşitli bahanelerle hapishane içerisinde karşı karşıya getirilerek saldırı ve provokasyon ortamı yaratılması, LGBTİ+ mahpuslara yapılan ayrımcılık, çıplak aramaya zorlanma, sürgün sevk yine bazı hapishanelerde mahpusların özel alanlarını da görecek biçimde kameraların konulması, bazı hapishanelerde havalandırmaların üzerlerinin tel kafesle kapatılması, sohbet ve spor hakkının kullandırılmaması, mektupların engellenmesi, eşyaların  “amaç dışı kullanım” olarak disiplin suçu oluşturması ve bunlara el konulması (kalem, mendil, yoğurt kabı, süpürge sapı vs), hücre ve disiplin cezaları, infaz yakma, gazete ve dergilerin verilmemesi, yemeklerin az verilmesi, yine aşırı doluluk nedeniyle birçok hapishanede mahpusların yerlere yatak koyarak yerde yatmak zorunda bırakılmaları vb. biçimlerde hapishanelerde yaygın sorunlar ve hak ihlalleri devam etmektedir.

Disiplin cezaları

İHD'nin raporunda şu ifadelere yer verildi:

"Mahpuslara keyfi olarak disiplin cezaları verilmekte ve bu disiplin cezaları birbirine eklenmek sureti ile hak mahrumiyetinde süreklilik sağlanmaktadır. Slogan atılması, görevliyi çağırmak için hücre kapısına vurulması, itiraz ve şikayet dilekçesi vermek bile disiplin cezasına gerekçe yapılmaktadır. Verilen disiplin cezaları, mahpuslara yönelik tecridi derinleştiren iletişim ve görüş yasaklarıyla birlikte hücre cezalarını da içermektedir. Üç disiplin cezası, mahpusun infazının yakılması için yeter gerekçe kabul edilmektedir."

Sağlık hakkına erişimde engeller

İHD'nin raporunda, "Revire sevk edilmeme ya da geç sevk edilme, acil durumlarda dahi aylar sonra hastaneye sevk, hastaneye sevk edilse dahi kontrol, tetkik ve muayenelerin randevularına zamanında götürülmeme, hastane gidişlerinde hasta mahpuslara ters kelepçe dayatılması, hastanelere kafes denilen hücreli ring araçlarıyla götürülmek istenmeleri, çıplak arama zorlamasını kabul etmeyen hasta mahpusların hastanelere götürülmemeleri, doktor muayenesi sırasında askerin odadan çıkmak istememesi, muayene sırasında mahpusun kelepçelerinin çıkarılmaması, kelepçeli ve jandarma eşliğinde muayeneye zorlanma, yine bazı doktorların aşağılayıcı, rencide edici ya da siyasi saiklerle hareket ederek mahpuslara ayrımcılık uygulanması gibi sağlık hakkı ihlalleri hâlen devam etmektedir" denildi.

İletişim ve diğer hak ihlallerinin de ayrıntılı olarak açıklandığı raporun sonunda, "Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini sadece mahpusların mücadelesi değil dışarıdan yürütülecek mücadeleyle önlemek mümkün olabilir" diye belirtildi.

Bültene kayıt ol