Kartal'da çöken binada ölü sayısı 15'e yükseldi

08.02.2019 - 15:44
Haberi paylaş

Kartal’da çöken sekiz katlı binada hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e çıktı. İMO’ya göre çöken 8 katlı bina “İmar Barışı” mevzuatının eseri.

İstanbul’un Kartal ilçesinde çöken sekiz katlı binada hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e yükseldi

İçişleri Bakanı Soylu, saat 14.40’da düzenlediği basın toplantısıyla binanın çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 14’e yükseldiğini açıkladı.

Soylu, 14 kişinin yaralı olarak kurtarıldığını, 11 kişinin ise hâlen kayıp olduğunu söyledi.

Enkazdan Havva Tekgöz adlı beş yaşındaki çocuğun 19 saat sonra kurtarılmasının ardından bugün de 45 saatin ardından Mert Aydın isimli 16 yaşındaki genç sağ olarak çıkarılmıştı.

İlerleyen saatlerde ise Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamada enkazdan 15 kişinin ölü çıkarıldığı belirtildi.

İMO: Çöken bina ‘İmar Barışı’nın eseri

Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe’ye göre çöken bina ‘İmar Barışı’nın eseri. Gökçe, mühendislik hizmeti almayan kaçak yapıların affedilmesinin kentlere saatli bombaların sokulması anlamına geldiğini söylüyor.

“İmar Barış”ının gelir kaygısıyla getirildiğini dile getiren Gökçe, “Türkiye’de 12 milyon kaçak yapının olduğunu ifade ettiler. Gözlerine bu kaçak yapılarından gelecek paralara diktiler, insanların can güvenliklerini ve mal güvenliklerini yok saydılar” diyor.

“Türkiye ekonomisinin inşaat sektörüne bağlanması ve inşaat sektöründe kuralsız olarak mühendislerin ve mimarların dışlanarak yapılması Türkiye kentlerini çok sıkıntılı bir noktaya oturttu. Kartal’da yıkılan bina da bu anlayışın bir uzantısı ve sonucudur.”

Mezopotamya Ajansı’ndan Sadiye Eser’e konuşan Gökçe, Kartal’da yıkılan binanın enkazına ambulansların giremediğini ve trafiğin felç olduğunu da aktararak, mevcut tabloya dikkat çekiyor.

“İstanbul’un karşılaşacağı bir depremde bütün yollar kapanacak. Ulaşım işlemeyecek. Yangınlar çıkacak, o yangınlar söndürülemeyecek. Bu nedenle kaçak ve mühendislik hizmeti görmeyen yapıların af edilmesi değil, tam tersi o yapılar ile ilgili bir mühendislik çalışması yapılması gerekir.”

Kartal’da yaşananlarla ilgili Gökçe, yayın yasağından kaynaklı gerekli açıklama ve incelemeleri yapamadıklarını da belirtiyor.

Yayın yasağı var

14 dairenin yer aldığı ve 43 kişinin yaşadığı binanın çökme nedeni henüz netlik kazanmadı. Ancak sekiz katlı binanın üç katının kaçak olduğu açıklandı.

Olay sonrası önlem amacıyla bina çevresindeki yedi bina boşaltıldı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adada yer alan tüm binaların inceleneceğini duyurdu.

Anadolu Sulh Ceza Hakimliği ise olayla ilgili yayın yasağı kararı aldı.

(Gazete Karınca)

Bültene kayıt ol