Selahattin Demirtaş, Nobel Barış Ödülü’ne aday olarak önerildi

03.02.2019 - 08:01
Haberi paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, Nobel Barış Ödülü’ne aday olarak önerildi.

Yeni Yaşam gazetesinin Demirtaş’ın kaleme aldığı Seher’in yayıncısı Emir Ali Türkmen’den edindiği bilgiye göre, İsveç Sosyal Demokratlar Partisi milletvekili Thomas Hammarberg, Selahattin Demirtaş’ı Nobel Barış Ödülü’ne aday olarak önerdi.

Hammarberg, Demirtaş’ı aday olarak önerdiği mektubunda şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz son 12 yıl boyunca, Demirtaş, Türkiye’deki Kürtler ve Türkler arasındaki barışı, azınlık haklarını, kadın haklarını, LGBTİ haklarını ve demokrasiyi destekleme konusunda yapılan hemen hemen her girişimde hayati bir rol üstlendi. Önde gelen bir Kürt politikacı olarak hayatını bu amaçlar uğrunda mücadeleye adadı.

Otoriterizmin, mezhep çatışmalarının, kusurlu adalet sisteminin olduğu, ifade özgürlüğünün ve temel insan haklarının olmadığı bir ülkede, Türkiye halklarının barış içinde yaşayabileceği iç içe geçmiş kültürel ve politik tarihlerinin bilgisiyle bir toplumun inşası için her zaman kararlı biri olmuştur.

Kürt sorununun barışçıl bir çözümü için çalışmalarında yılmaz ve cesurdu. Türkiye ve Suriye’deki Kürtlere karşı savaşın sona ermesi için çalıştı. Parmaklıklar ardında olsa bile, barış mücadelesinin şimdiki zor zamanlardan çok daha fazla önemli olduğunu bize hatırlatıyor. Bütün bu nedenlerden dolayı, 2019 Nobel Barış Ödülü için Selahattin Demirtaş’ı saygıyla aday olarak gösteriyorum.”

Bültene kayıt ol