Sanayi üretimindeki düşüş devam ediyor

25.01.2019 - 08:43
Haberi paylaş

Hükümet krizin bertaraf edildiğini söylese de sanayi üretimindeki küçülme devam ediyor.

Geçen yıl TL'nin hızlı değer kaybedişi ile kendini gösteren ekonomik kriz sebebiyle Eylül 2018'de sanayi üretimi (bir önceki yılın aynı ayına göre) yüzde 2,7, Ekim ayında ise yüzde 1,9 azaldı. Bu, yıllık bazda yüzde 5,7'ye tekabül eden sert düşüş oldu.

2018 Kasım'ında sanayi üretiminde artış bekleniyordu. Geçtiğimiz günlerde açıklanan verilerde tersi çıktı: Sanayi üretimi yüzde 0,3 oranında küçülürken, yıllık bazdaki düşüş yüzde 6,7'ye ulaştı.

Kritik sanayi sektörlerinde üretim azalışı, tüm ekonomiyi yavaşlatıyor.

Türkiye kapitalizminin lokomotifi olan inşaat sektöründen gelen rakamlar da küçülmeyi ortaya koyuyor. Birçok kampanya ve kredi kolaylığına rağmen Türkiye genelinde 2018'de satılan konut sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,4 azaldı. Bu, verilerin tutulduğu 2013'ten bu yana yaşanan ilk yıllık düşüş.

Sanayide öncü rol oynayan sektörlerden otomotivde küçülme yüzde 9'a ulaştı.

Fatura inşaat ve otomotiv işçilerine

Ekonomik büyüme zamanı işçilere hak ettiklerini vermeyen patronlar, küçülme ve durgunluk zamanlarında faturayı işçilere çıkartır.

Hyundai Assan otomotiv fabrikasında 21-28 Ocak tarihleri arasında üretime ara verilecek. Yan sanayisi Howon, Happiness, Assan Hanil, Dual ve Mobis otomotiv işyerlerinde de üretim yapılmayacak. Yaklaşık 7 bin işçi, Ocak-Nisan arası üç aylık dönemdeki üretime ara vermelerden etkileniyor. Bu dönemde, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak üzere İŞKUR’a yönlendiriliyorlar.

Anadolu Isuzu'da Ocak-Nisan döneminde 26 gün üretime ara verecek. Ocak'ta 6 gün, Şubat'ta 8 gün, Mart'ta 8 gün ve Nisan'da 4 gün üretime ara verilmesi, “faaliyetlerin durdurulmasın/imkansız hâle gelmesinin nedeni...” yurt içi pazarda son dönemde yaşanan talep daralması" olarak açıklanıyor.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol