Erdoğan'dan Fırat'ın doğusuna operasyon sinyali

12.12.2018 - 13:03
Haberi paylaş

Recep Tayyip Erdoğan, TSK'nın sınır ötesinde, Suriye'de Fırat'ın doğusunda PYD'nin kontrolündeki bölgelere askeri operasyon düzenleyeceğini açıkladı.

Türk Savunma Sanayii Zirvesi'nde konuşan Erdoğan şunları söyledi:

NATO'da beraber değil miyiz, beraberiz. DEAŞ'a karşı bir şey yapacaksak gel beraber yapalım. Bırakın bu teröristleri. Münbiç'te hâlâ bir sonuç alamadık. Sayın Başkan açıklama yaptı 30 günde bunları temizleyeceğiz diye. Göreceğiz. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Güçlü bir orduya sahibiz, bunu biliyorlar. Ne zaman biz Suriye'de sahaya indik olayın gidişatı değişti. Yıllarca DEAŞ diyerek Suriye'nin altını üstünü getirenleri Fırat Kalkanı Harekâtı'yla patlattık. İdlib'de yürüttüğümüz politika sayesinde büyük bir insani krizin önüne geçtik. Sıra Fırat'ın doğusundaki terör öbeklerini dağıtmaya geldi. geldi. 20 bin TIR'ı aşkın ne yazık ki Suriye'nin kuzeyindeki teröristlere silah gönderildi. 

Türkiye bir göçebe devleti değil, modern bir devlet. Bu konuda maalesef ABD ile derin görüş ayrılıkları yaşadığımız bilinen bir gerçek. Suriye, Münbiç, Fırat'ın doğusunda ABD'nin bize verdiği sözleri paylaşmak istiyorum. DEAŞ bahanesiyle ülkemizin sınırları muhtelif terör örgütleri tarafından adeta kuşatılınca ABD'lilere bunun sürdürülemez bir durum olduğunu ifade ettim. Onlar da Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını, terör örgütleriyle ilişkilerinin taktiksel bir şey olduğunu söylediler. 

Kimi uyuturuyorsunuz ya? Bize bu ifadeleri Irak'ta da kullandınız. Biz size aynı şeyleri Irak'ta da söyledik. Biz oraya da müdahale ettik ve baktık ki sizin silahlarınız oradaki teröristlerin elinden çıktı. 

Biz yine de ABD'ye Rakka Operasyonu'nu birlikte gerçekleştirmeyi teklif ettik. Yine de bölücü terör örgütü sahaya sürüldü. Terör örgütünün isminin sürekli değişmesi hakikati ortadan kaldırmıyor. Suriye, DEAŞ'ın ardından PYD-YPG zulmü altında ezilemeye başlamıştır. ABD askerleri teröristlerin arasına yerleştirildi. Biz bu bölgedeki DEAŞ unsurlarını derhal etkisiz hâle getirmeye hazırız. Hiç onlara gerek yok.

Sınırlarımızın dibinde oynanan bu oyuna daha fazla sessiz kalmayacağımızı her zaman ifade ettik. ABD'nin ülkemize verdiği sözlerin her birinin tarihi, kiminle yapıldığı, ne dendiği devletimizin kayıtlarında mevcuttur. Gözümüzün önünde oynanan bu oyuna daha fazla seyirci kalmayacağımıza muhataplarımıza söyledik. 

Fırat'ın doğusundaki harekâtımıza birkaç gün içinde başlayacağız. Hedefimiz ABD askerleri değil, terör örgütü mensuplarıdır. Fırat'ın doğusunu da asli sahipleri için huzurlu bir yere dönüştürmekte kararlıyız. Teröristleri oradan biz çıkaracağız, iş başa düştü. Ülkemizdeki Suriyelilerin kendi evlerine dönüşleri ancak bu şekilde mümkün kılabiliriz. Biz milletimize ve ülkemize tuzak kurmaya çalışanlarla değil, dostluk gösterenlerle yol yürüyeceğiz.

Bültene kayıt ol