KHK'lı akademisyenler pasaportlarını istiyor

12.12.2018 - 07:25
Haberi paylaş

KHK ile ihraç edilen akademisyenler, KHK’lı vekiller ile birlikte 14 Aralık’ta toplu olarak İl Nüfus Dairesi’ne gidip pasaportlarını geri almak için başvuru yapacak. Eyleme destek veren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Bu, akademisyenlerin yaşadığı zulmü teşhir, haksızlığı ifşa hareketi olacak” dedi.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal sürecinde 5 bine yakın akademisyen, üniversitelerden ihraç edildi. Kamuda kendilerine iş bulamayan ihraç akademisyenlerin herhangi bir özel üniversitede çalışmaları da engellendi. KHK’lar ile yurt dışı çıkışlarına tahdit gelen akademisyenler, pasaportları için harekete geçiyor.

KHK’lı akademisyenler, KHK’lı vekiller Ömer Faruk Gergerlioğlu, İbrahim Kaboğlu, Habib Eksik ve Cihangir İslam öncülüğünde kurulan Meclis Akademik İhlalleri İnceleme Grubu ile 14 Aralık günü, Nüfus İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunacaklar. Akademisyenler ve milletvekilleri başvurunun ardından da bir açıklama yapacak.

Bu etkinlik, Meclis Akademik İhlalleri İnceleme Grubu, barış imzacısı akademisyenler ile çeşitle gerekçelerle işlerinden edilen diğer akademisyenlerin birlikte yer aldığı ilk buluşma da olacak. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Burada ayırt etmeksizin tüm arkadaşlar var. Barış akademisyenleri ve diğer akademisyenler. Onlar için en büyük sorunlardan biri de pasaport meselesi” diyor.

Gergerlioğlu, HalaGazeteciyiz.net’e yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

“İktidar, KHK ile bu akademisyenleri devlet üniversitelerinden ihraç etti, özel üniversitelerde çalışmasını engelliyor. Dünyadaki çeşitli üniversitelerden burs alan ya da ders vermek için çağırılan akademisyenlerin de önü pasaport tahdidi ile kesilmiş durumda. Maalesef onların yurt dışına çıkmalarına da izin verilmiyor. Seslerini yükseltmek istiyorlar. TBMM’de bir araya geldik ve bir eylem planı oluşturduk.”

"Zulmü ve haksızlığı ifşa hareketi"

Bu eylemlerden ilki 14 Aralık günü Ankara İl Nüfus Müdürlüğü önünde gerçekleştirilecek. KHK’lı akademisyenler önce pasaportları için İl Nüfus Müdürlüğü’ne başvuruda bulunacak, ardından bir açıklama yapacaklar. Gergerlioğlu, “Bu, akademisyenlerin yaşadığı zulmü teşhir, haksızlığı ifşa hareketi olacak” diyor.

Gergerlioğlu, yapacakları eylemin sonuç getireceğini söylüyor. Zira bir süre önce KHK’lı doktorlar ile güvenlik soruşturmasını geçemeyen doktorlara gelen çalışma yasağını hatırlatıyor ve “Meclis’te bu duruma karşı geldik, mücadele ettik sonunda geri adım attırdık. 7 bin doktor sokağa atılacaktı, bunu durdurduk. Bu bizi cesaretlendiriyor. Doktorların özel hastanelerde çalışma yasağı nasıl kaldırıldıysa diğerleri için de böyle bir kazanım elde edebiliriz. Kötümser olmak için bir neden yok” diye konuşuyor.

Pasaport tahdidinden sadece KHK’lılar etkilenmiyor. Hiçbir yasa ve yasak olmaksızın fiili uygulamalar ile KHK’lıların yakınlarına uygulanan yasaklar da Akademik İhlalleri İnceleme Grubu’nun gündeminde. Daha önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, KHK’lıların yakınlarına yönelik tahdidin kaldırılmasına ilişkin bir çalışma yaptıklarını açıklamıştı. 180 bin kişiyi mağdur eden uygulama kapsamında atılan adımlarla 150 bin KHK’lı yakını hakkındaki tahdid kalktı. Ama 30 bin kişi hala mağdur durumda.

"Acil adım atılması gerekiyor"

Gergerlioğlu, “Yukarıdan bir müdahale ile bu çalışmanın durdurulduğunu düşünüyorum” diyor. Bu durum da çeşitli mağduriyetlere neden oluyor. Gergerlioğlu, “Bu insanlar da vahim olaylar ile karşılaşıyor. Akademisyen yurt dışında, ama eşi ve çocuğu burada. Eşi ve çocuğu kendisini görmeye gidemiyor. Çok zor durumda olan aileler var. Hasta çocuğunu yurt dışında tedaviye götüremeyen aileler var. İnanılmaz vakalar. Pasaport sorununa topluca bir çözüm bulmak zorundayız; bu konularda acilen adım atılması gerekiyor” diyor.

Kurulduğu günden bu yana işlevsiz olduğu gerekçesiyle eleştirilere maruz kalan OHAL Komisyonu da Meclis Akademik İhlalleri Araştırma Grubu’nun gündeminde. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2018 yılının Kasım ayında, Komisyon’a 125 bin başvuru yapıldığını, bu başvurulardan sadece 40 bininin görüşülerek, sonuca bağlandığını açıklamıştı. Başvuranlardan sadece 2 bin 700’ü görevine iade edildi. 37 bin 300 kişinin başvurusu ise reddedildi. Araştırma Grubu, 24 Ocak’ta ikinci yılını dolduracak olan OHAL Komisyonu’nu da protesto edecek.

(HalaGazeteciyiz.net)

Bültene kayıt ol