Savaş karşıtları krizi ve otoriterleşmeyi tartıştı

07.12.2018 - 14:01
Haberi paylaş

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun düzenlediği “1930’lar yeniden mi? Redux 1930’lar” konulu söyleşi, 5 Aralık Çarşamba günü Kadıköy Mim Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Toplantıda "Finansal küresel kriz dünyayı nereye götürüyor?", "Kriz ve otoriterleşme savaş politikalarına zemin oluşturuyor mu?", "Büyük Buhran’ın sonuçları tekrar yaşanabilir mi?" ve "Krizin maliyetini kim ödeyecek?" gibi sorulara yanıt arandı.

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Bülent Aydın, açılış konuşmasında, o gün defnedilen ABD eski Başkanı G.Bush’un savaşçı ve işgalci politikalarından ve buna karşı dünyada ve Türkiye’de verilen savaş karşıtı barış yanlısı mücadelelerden bahsetti. Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun 15 yıldır barış yanlısı çizgisini kararlılıkla sürdürdüğünü söyledi.

Nilüfer Uğur Dalay ise sunuş konuşmasında dünyada son yüzyılda yaşanan başlıca ekonomik ve siyasi olayları, bunların sonuçlarını, faşizmin 1930’lu yıllarda nasıl yükseldiğini anlattı. Savaş sonrası kapitalizmin nasıl neoliberal politikalara yöneldiğini, neoliberal politikaların da kapitalizm için artık nasıl yetersiz kaldığını aktardı. Daha sonra Türkiye’de 80 darbesi ile birlikte yöneldiğimiz neoliberal dönemde yaşadıklarımızı, otoriterleşmenin geldiği noktayı özetledi. Bütün bunların yeniden bir faşizm dalgasına yol açma potansiyelini tartıştı.

Söyleşinin ikinci bölümünde katılımcılar neoliberal politikalara, faşizmin yükselişine karşı dünyada ve Türkiye’de verilen mücadeleleri örneklerle anlattılar.

Bültene kayıt ol