AKP'nin devletin geleneksel kanatlarıyla ve MHP ile kurduğu ittifak hükmetmeye devam ederken, AKP iktidarının ilk dönemine dair tarih de yeniden yazılmaya başlandı.
Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen 237 sanıklı Ergenekon davasının açıklanan mütaalasında "Ergenekon terör örgütü varlığı ispat edilemedi" denildi. Savcı Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan ve Danıştay saldırısı sanığı Osman Yıldırım'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
Savcı, davada yargılanan 24 sanık hakkında da ceza isterken 199 sanığın ise tüm suçlamalardan beraatını talep etti.
Mahkeme, savunmaların hazırlanması için duruşmayı 27 Aralık'a ertelediğini açıkladı.
Nasıl buraya gelindi?
2008 yılında başlayan Ergenekon soruşturmaları ve daha sonra devam eden benzeri darbe davalarında, derin devletin birçok unsuru yargılanmıştı.
O dönem ulusalcı cephe, milliyetçiler ve kemalistler, bu davaların "komplo" olduğunu iddia etti.
AKP, 2012 yılından itibaren devletin geleneksel kanatlarıyla uzlaşmaya başlamıştı. 2013 yılının sonunda Fethullah Gülen cemaatiyle ittifakı bozmasının ardından ise tamamen bu kesimlerle anlaştı. Darbe yargılamaları "FETÖ kumpası" ilan edildi.
15 Temmuz 2016'daki kanlı darbe girişiminin ardından AKP'nin geleneksel devletle ittifakına MHP de katıldı.
Bu dönemde emniyet ve yargı tamamen MHP ve ona yakın milliyetçi kadroların eline geçti. Bütün yargılamalar da bu kanadın perspektifiyle yapılıyor.