Tahir Elçi’siz 3 yıl

28.11.2018 - 12:25
Haberi paylaş

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 3 yıl önce bugün öldürülmüştü. Elçi’nin failleri hâlâ belli değil.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te çatışmaların son bulması ve tarihi dokunun korunması için çaba gösterirken Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde çatışma esnasında öldürülmüştü. Aradan geçen 3 yılda Elçi’nin failleri bulunamadı.

Elçi bugün Diyarbakır’da öldürüldüğü yerin yanısıra pek çok şehirde insan hakları savunucuları ve hukukçular tarafından anıldı. Diyarbakır’daki anmada konuşan Baro Başkanı Cihan Aydın, “Dönemin iktidar sahipleri, bu cinayeti aydınlatacağız dediler. Dediler ama üç yıl oldu bir arpa boyu yol gidemediler. 3-5 kovanı bile toplayamadılar. Bazı kamera görüntüleri ortadan kayboldu, bazı kameralar bozuldu, bazı görüntüler de her nedense silindi. Teftiş kurulu tarafından hazırlanan rapor, bugüne kadar bizlerden ısrarla gizlendi ve gizlenmeye de devam ediliyor. Sözler bir kez daha tutulmadı ve failler hala aramızda dolaşmaya devam ediyor. Ama buna izin vermeyeceğiz. Tahir Elçi’nin inadı ile takip edeceğiz, soruşturacağız ve failleri yargı önüne çıkaracağız” dedi.

Elçi’nin çatışmaları durdurmak istediğini belirten Aydın, Elçi’nin çabalarını şöyle andı: “Aylarca sokağa çıkma yasakları uygulanmış, sivil yaşamların da büyük çatışmalar yaşanmış ve ne yazık ki pek çok sivil insanın yaşamını yitirmesi ve büyük yıkımlarla sonuçlanmıştır. Sayın Elçi, bu kaotik ve karanlık dönemin daha da ağır sonuçlar yaratmaması için büyük sorumluluğumuz olduğunun altını çizmiştir. Nitekim insan hakları örgütlerine göre Silvan, Cizre, Nusaybin, Yüksekova, İdil, Şırnak, Sur’da uygulanan yasaklarda 79 çocuk, 71 kadın en az 321 sivil yaşamını yitirmiştir.  Yasaklardan bir milyon altı yüz bin kişi doğrudan etkilenmiştir. Tahir Elçi, çatışmaların başladığı zamanlarda hak ihlallerinin yaşandığı Silvan’a, Cizre’ye, Nusaybin’e çatışmaların en yoğun olduğu zamanlarda giderek hem çatışmaları durdurmak, hem de yaşananları raporlaştırmak için çalışmıştır”.

Aydın, Elçi’yi asla unutmayacaklarını ve faillerini bulma mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Bültene kayıt ol