İzmir’de trans hakları için basın açıklaması

21.11.2018 - 08:08
Haberi paylaş

İzmir’de 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü için bir araya gelen LGBTİ+’ler trans cinayetlerine dikkat çekerek trans cinayetlerine karşı bir yasa talebinde bulundular.

20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü sebebiyle Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklama şöyleydi:

“20 Kasım 1988’de ABD’nin Boston kentinde yaşayan Rita Hester’in kendi evinde öldürülmesinden sonra yaşanan bu nefret cinayetinin yıldönümleri tüm dünyada translara yönelik nefret suçlarının gündemleştirildiği bir gün hâline geldi. 2008-2017 yılları arasında 71 ülkede 2609 trans cinayeti bildirildi. Bu cinayetlerin büyük bir kısmı göçmenler ve seks işçilerine yönelikti.

Türkiye’de LGBTİ+ kapsayıcı bir nefret suçları mevzuatı hâlâ bulunmamakta. Failler ağır tahrik, iyi hâl gibi sebeplerle daha hafif cezalara çarptırılıyorlar.

Güvenlik gerekçesiyle görevlendirilen bekçilerin yaşam alanlarımızı daraltması, bizi sokaklarımızdan, çalışma alanlarımızdan uzaklaştırmaları, sosyal tecrit uygulamaları insan hakları ihlalidir.

Basında da katlanarak devam eden nefret söylemleri ve hedef gösteren haberler de failler kadar suçludur. Nefret suçlarına karşı önlemler alınmadıkça translara yönelik nefret saldırıları ve cinayetlerinin önlenemeyeceği ortadadır. Burada tüm yasa yapıcılara sesleniyoruz. Etkinliklerimizi yasaklayarak, bizi görünmez kılmaya çalışarak trans cinayetlerinin önüne geçemezsiniz. Trans cinayetlerine karşı bize bir yasa lazım.

Bizler her zaman olduğu gibi tüm baskılara rağmen vardık, varız, var olacağız. Bu çağrılarımız duyan herkesi trans cinayetlerine karşı farkındalık oluşturmak ve daha fazla arkadaşımızı kaybetmemek için ses çıkarmaya davet ediyoruz denildi.

Eylemde sık sık “Trans cinayetleri politiktir”, “Ne hasta, ne yalnız, ne de yanlışsın”, “Trans cinayetlerine karşı ses çıkar” sloganları atıldı.

Bültene kayıt ol