Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP’nin tutuklu yargılanan eski eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılanması gerektiğine hükmetti.
2 yıldır Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olarak yargılanan HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında AİHM’e yapılan başvuru bugün sonuçlandı. AİHM’in oybirliği ile aldığı kararda şu ifadeler yer aldı:
"Mahkeme, Demirtaş'ın 'makul bir şüpheyle' gözaltına alındığını ve tutuklandığını kabul etti. Ancak Mahkeme, ulusal mahkemelerin dayandığı nedenlerle, adli mercilerin Demirtaş'ın tutukluluğunu 'yeterli' gerekçeleri olmadan uzun tuttuğuna hükmetti."
AİHM kararına göre Türkiye'nin Demirtaş'a 10 bin euro manevi tazminat cezası ile masraflar ve harcamalar için 15 bin euro ödemesi gerekiyor. Tutukluluk süresinin uzun olmasının Demirtaş’ın parlamentodaki faaliyetlerini engellediğini, bunun ise ifade özgürlüğü ile seçme ve seçilme özgürlüğüne “haklı olmadan müdahale” anlamına geldiği ifade edildi.
16 Nisan 2017 referandumu ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Demirtaş’ın tutuklu bulunmasının demokratik bir toplumun temelinde yer alan "çoğulculuğu baltaladığına ve bağımsız siyasi tartışmaların yürütülmesini sınırladığına” dikkat çekilen kararda Türkiye'nin Demirtaş'ın tutuklu olarak yargılanmasına son vermek için bütün önlemleri alması gerektiği belirtildi.