“Enflasyonla topyekûn mücadele” bir ayda çöktü

10.11.2018 - 10:31
Haberi paylaş

Enflasyonla mücadele nidaları boşta kaldı. Hükümetin patronlarla birlikte geçen ay "savaş açtığı" enflasyon yani fiyatlardaki artış Ekim ayında da rekor kırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu, Ekim 2018 verilerine göre yıllık enflasyon  yüzde 24.45'e yükseldi. Yılsonu tahmini ise yüzde 23.5 seviyesinde.

Egemen sınıfın sözcüleri "çok daha kötü olabilirdi" diyerek bu tabloyu hafifletmeye çalışıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Eylül'deki fahiş fiyatlama algısı enflasyona yansıdı. Kasım ve Aralık ayındaki fiyatlama davranışları normalleşecek" diye konuştu.                                              

Şirketler fiyat indirmedi

Ortaya çıkansa hükümetin başlattığı yüzde 10 indirim kampanyasının uygulanmadığı ya da hiçbir işe yaramadığı, Ekim ayında kur baskısı önceki aylara göre hafifleşmiş olsa da patronların zam yapmaya devam ettiği yönündeki gerçekler. Fiyatlara kontrol ve denetim, fırsatçı ve vurguncu patronlara ise yaptırım getirmeyen "enflasyonla topyekun mücadele programı" bir ayda başarısızlığını ispatlamış oldu.

Başta gıda olmak üzere temel ürünlerdeki zam dalgasıyla alım gücü daralan emekçi sınıflar, yoksullukla başbaşa bırakıldı.

Tam da bu sırada enflasyonla mücadele raporu yayınlayan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası  ise krizden çıkış yolu olarak 2019'da asgari ücret ve genel ücretlerdeki artışın, enflasyonun altında tutulmasını istedi!

Bu, şirketlerin ve yönetenlerin yarattığı krizin faturasının işçilere ödetilmek istendiğinin açık ilanı.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol