İzmir’de Sosyalist Tartışma toplantılarının deneyimleri

09.11.2018 - 15:07
Haberi paylaş

26-27 Ekim tarihinde İzmir’de gerçekleşen Sosyalist Tartışma toplantıları güçlü tartışmalara sahne oldu.

Sosyalist İşçi gazetesinin aktardığına göre, “Kalpsiz dünyanın kalbi mi?” başlıklı toplantıda dinin devletler tarafından nasıl kullanıldığı tartışılırken, aynı zamanda solun dine yaklaşımının kökenleri de ele alındı. Özellikle Marx’ın dine yaklaşımının ayırt edici yönleri toplantı boyunca sık sık tartışıldı.  

“Alman Devrimi neden yenildi?” başlıklı toplantıda, üzerinden 100 yıl geçmiş olsa da Alman Devrimi’nin önemi, yenilgisinin nedenleri, devrimin liderlerinden Rosa Lüxemburg’un fikirlerinin ve mücadelesinin dersleri, savaşın Alman işçi sınıfı üzerindeki etkileri, devrimin savaşın son bulmasında oynadığı rol gibi bir dizi başlık tartışıldı.

“Cinsiyetçiliğe karşı mücadele olanakları” toplantısında, bir yandan kadın sorununun kapitalist sistemle bağlantılı yanları, günlük yaşamda kadın ezilmişliğinin vehçeleri tartışılırken öte yandan otoriter eğilimlerin güçlendiği dünyada kadın mücadelesinin sokakta kendisini var etmesinin birleşik mücadele açısından taşıdığı ihtimaller konuşuldu.

İzmir’de Soyalist Tartışma’nın son toplantısında “Göçmen düşmanlığı ve ırkçılık: Nasıl durdurabiliriz?” başlığı ele alındı. Suriye’de devrimin iç savaşa dönüşmesinin ardından yaşanan yıkım, milyonlarca Suriyeli’nin yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalmalarına neden oldu. Sadece Türkiye’de yaklaşık dört milyon Suriyeli göçmen yaşıyor. Emperyalist ülkeler ve bölgesel güç olmaya çalışan devletler bir yandan Suriye halkının devrimini çalarken bir yandan da Suriyelilerin kendi sınırlarına göç etmesini engellemeye çalışıyor.

Göç sorunu kapitalizmden, krizden ve emperyalist müdahalecilikten bağımsız düşünülemez. Ama öte yandan, otoriter, sağcı hükümetler göçmen düşmanlığını kaşır ve daha sağ, ırkçı ve faşist örgütler bu kapıdan girip kampanyalar yaparken hem göçmenler hem de göçmenlerle dayanışmak isteyen enternasyonalistler örgütleniyor ve göçmen dayanışmasını mücadelesini büyütüyor.

İzmir Sosyalist Tartışma hem mücadelemizin temel tartışmalarının ele alınması hem de önümüzdeki dönem öne çıkacak mücadele başlıklarında perspektifler sunması nedeniyle çok verimli bir platform oldu.

Bültene kayıt ol