ABD, PKK liderlerinin yakalanması için ödül koydu

07.11.2018 - 08:27
Haberi paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Matthew Palmer, Ankara’da temaslarda bulundu. Palmer, PKK liderlerinin yakalanması için ödül koyduklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer, Ankara ziyareti sırasında PKK’nin üst düzey liderleri için ödül koyduklarını açıkladı.

Palmer,  "Ziyaretim kapsamında, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın "Rewards for Justice" (Adalet için Ödül) programının PKK'ye mensup üç üst düzey ismi hedef aldığını duyurmaktan mutluluk duymaktayım. ABD Dışişleri Bakanlığı, söz konusu PKK'lilerin kimlik ya da yer tespitini mümkün kılacak bilgiler karşılığında para ödülü verilmesini onaylamıştır” şeklinde konuşurken, PKK liderleri Murat Karayılan için 5 milyon dolara, Cemil Bayık için 4 milyon dolara, Duran Kalkan için de 3 milyon dolara kadar ödül verileceğini açıkladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı: "Irak ve Suriye'de somut adım bekliyoruz"

Türkiye'den ABD'nin hamlesine yanıt gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "ABD Dışişleri Bakanlığı'nı PKK’nın 3 elebaşının kimliklerini ya da yerlerini tespit edecek bilgiler karşılığında para ödülü koymasını olumlu karşılıyoruz. Bu adımın PKK ve uzantılarıyla mücadele bağlamında Irak ve Suriye’de ortaya konulacak somut eylemlerle desteklenmesini bekliyoruz" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise konu üzerine, "'YPG'yi PYD’yi PKK’dan ayrı tutuyoruz' diyorlar. Bununla kandıramazlar. Bunların organik bağının araçsal bir ilişki olmadığını defalarca anlattık. Çok geç kalınmış bir eylem. Bunu yapsınlar olumlu karşılarız ama büyük fotoğraf içinde bu YPG angajmanını perdelemek için yapılan bir şeyse 3 gün sonra gerçek ortaya çıkacaktır" diye konuştu. 

Bültene kayıt ol