Göçmen düşmanlığı yarışı

26.10.2018 - 08:27
Haberi paylaş

İyi Parti (İP) ve CHP, Suriyeliler başta olmak üzere göçmenleri hedef gösterme yarışına girmiş durumdalar. 

Toplumun büyük çoğunluğunun göçmenlere mesafeli, hatta düşman gibi görünmesinin en temel nedeni çok açık ki muhalefet partilerinin göçmen ve giderek Arap düşmanlığı konusunda yarışmaları. Kısa süre önce çözülmeye başlayan yerli-milli koalisyon özellikle seçim dönemlerinde göçmenlerin geri dönüşünü savunuyor. Erdoğan Suriyelilerin ilanihaye Türkiye’de yaşayamayacaklarını söylemişti.

İktidarından muhalefetine siyasal alanı kaplayan bu partilerin sözcüleri, göçmenleri en iyi ihtimalle ülkelerine geri dönmek zorunda olan geçici misafirler olarak gördüğü için, göçmen düşmanlığı çok olağan bir tepkiymiş gibi bir tutum hakim hale geliyor.

Hangisi daha ırkçı?

Fakat özellikle muhalefet partileri, İyi Parti (İP) ve CHP, bir göçmen düşmanlığı, “hangimiz daha ırkçıyız” yarışmasındaymış gibi bir tutum içindeler. Özellikle İP’in önde gelen üyeleri açıkça ırkçılık yapıyor. İP kurulduktan kısa bir süre sonra, 23 Kasım 2017’de partinin Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ sosyal medyada şunları yazabilmişti:

“50 bine yakın Türk vatandaşı resmen aç, 1 milyon 250 bini de açlık sınırı altında yaşarken Türkiye'deki Suriyelilerin %32,6'sı fazla kilolu, %27,7'si obez."

İP 9 Ekim’de Mecliste soru önergesi verdi. Önerge Suriyelileri hedef tahtasına koyuyordu. İP Antalya milletvekili Tuba Vural Çokal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için TBMM başkanlığına şu önergeyi sundu:

“Türkiye'ye gelen Suriyeli sayısını, suç ve istihdam oranını, devlet tarafından yapılan masrafı ve ilerleyen dönemde Suriyelilerin iç karışıklık çıkarma ihtimaline karşı hangi önlemler alınıyor?”

Yine İP’in önde gelen üyelerinden Sinan Oğan, hemen hergün Suriyeli düşmanı ırkçı tweetleriyle dikkat çekiyor. 2017 yılının Temmuz ayında Suriyelilerin Tarsus’ta bir eczaneye saldırdığını yazmıştı. Eczane sahibi kısa sürede bunun yalan olduğunu gösterdi.

İP’in göçmen düşmanlığı konusunda en büyük rakibi, ana muhalefet partisi CHP. İki sene önce seçim kampanyasında göçmenlerin evlerine gönderilmesini sokak afişleriyle bir talep haline getiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iki hafta önceki meclis grubu toplantısında Suriyelileri hedef gösterdi. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Şimdi ülkemizde 4 milyon Suriyeli var. AKP'ye oy veren vatandaşlarım; Suriyelilerden memnunsanız başım üstüne. Onları Suriye'ye gönderecek parti CHP. Kimsenin burnunu kanatmadan bir yarayı saracağız. Bunun yapılması çok önemli. Bunu yapacak siyasi irade bizde vardır.”

Böylece CHP Suriyelilere yönelik nefret söylemini bir kez daha seçim kampanyasının esas sloganlarından birisi haline getiriyor.

Hiç ara vermeden bu iki partinin de nefret ve insanlık suçu işlediğini tekrar tekrar vurgulamalıyız.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol