Irkçı yemin geri gelemez

26.10.2018 - 08:16
Haberi paylaş

Sosyalist İşçi yeni sayısında Andımız tartışmalarını ele aldı. 

Ülkücü sendika Türk Kamu-Sen’in açtığı davayı gören Danıştay, ilk ve ortaöğretim öğrencilerine her sabah ‘Andımız’ adlı ırkçı yeminin okutulması kararını verdi.

1931 yılında dönemin tek parti diktatörlüğü tarafından, İtalyan faşizmi ve Alman nazizminin esinlenerek başlatılan bu ırkçı uygulamaya 2013 yılında son verilmişti.

Yüksek yargı hakimleri, hükümetin kararını iptal ederek seçilmişler üzerinde bir vesayet kurmakla kalmadı. Milyonlarca öğrencinin ailelerinin istekleri de hiçe sayıldı.

Danıştay’da bir karşı oyla dört hakimin aldığı kararın temyiz yolu açık. Ancak bu sorun hukuki olmaktan öte siyasidir ve hepimizin geleceğini ilgilendirmektedir.

“Andımız” adı verilen ırkçı yeminin çocuklara zorla okutulmasına sonuna kadar karşıyız:

-Çocukların, yeni kuşakların nefret ve ayrımcı fikirlerle yetişmemesi için “andımıza” hayır. Bu ırkçı yemini eden çocuklar otomatik olarak hedeflenen ideolojiye kazanılmayacağı gibi, her sabah zorla bunu yaptırmanın ne bilimsel ne de pedagojik bir yanı yoktur. 1930’ların kafasının geleceğimize zarar vermesine hayır!  

-Karşıyız çünkü bu büyük bir geri adımdır. Bu kararla Türk olmayanların varlıklarını reddeden ırkçılık dayatılmaktadır. Irkçılık insanlık suçudur. 

-Yargı vesayetine hayır! Atanmış bürokratlar ve yargı organları, kendilerini seçilmiş hükümetin yerine koyamaz. Yürütmenin kararlarını iptal edip kendisi yürütme gibi davranamaz. Darbelere dayalı vesayetçi devlet geleneği, işçilerin ve emekçilerin aleyhine olduğu için bu karara hayır!

-Muhaliflikleri Erdoğan ve AKP’ye karşı olmaktan ibaret olanlar, andın geri getirilmesini ilericilik ve hatta devrimcilik adına alkışlayanlar, bırakın ilericiliği, demokrat dahi olamaz. Sosyalistlerin, geleneksel devlet düzeninin savunucularıyla hiçbir ortak yanı yoktur.

-Danıştay bu kararı hangi atmosferde verdi? Yerli-milli adı altında milliyetçilik ve Türk olmayanları dışlayıcı politikalar iktidar tarafından yükseltilirken, MHP’yle kurulan ittifak ırkçılığı güçlendirirken. AKP, Danıştay’ın kararına karşı çıkarken ırkçılık ve resmi ideoloji olarak kemalizm tartışmasından kaçmaktadır. Çünkü ırkçılığa karşı mücadele etmek, resmi ideolojiyi tamamen tasfiye etmek gibi bir görüşü yok. Bu toplumda sadece sosyalistler ırkçılığa toptan karşıdır ve onu yenebilecek en geniş kesimlerin mücadelesini savunan tek siyasi akımdır.  

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol