Diyarbakır’da gözaltına alınan 141 kişiden 25’i tutuklandı

13.10.2018 - 14:02
Haberi paylaş

Diyarbakır merkezli 9 kentte yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 141 kişiden 25’i “örgüt üyesi olma” iddiasıyla tutuklandı.

Diyarbakır merkezli operasyonlarda gözaltına alınan 141 kişiden 115 kişi serbest bırakılırken, 25 kişi de “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı. Gözaltına alınanlardan Hilmi Aydoğdu kalp krizi geçirdi. Aydoğdu, hastanede tutuluyor.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 Ekim sabah saatlerinde gazeteci ve siyasetçilere yönelik operasyonlar kapsamında 200 civarında adrese yapılan baskın sonucunda, hakkında arama ve yakalama kararı bulunan 151 kişinden 141 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alınan 23 kişi, 9 Ekim günü akşam saatlerinde ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. 11 Ekim’de ise adliye sevk edilen 25 kişiden 12’si adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, gazeteci Kibriye Evren’in de aralarında bulunduğu 13 kişi de tutuklandı. Aralarından gazeteciler Abdurrahman Gök, Semiha Alankuş, Lezgin Akdeniz, Esra Solin Dal, Cihan Ölmez ve Mehmet Akdoğan ile Yeni Yaşam Gazetesi dağıtımcısı Savaş Aslan’ın da bulunduğu 97 kişinin bir kısmı dün emniyette tutuldu, büyük bir kısmı da Diyarbakır Adliyesine sevk edildi. 

Gazeteciler Esra Solin Dal, Semiha Alankuş ve Mehmet Akdoğan ile siyasetçiler Figen Aras Kaplan, Hasan Hüseyin Ebem, Hüseyin Kaya, Fatma Gül, Azize İnanhan, Mehmet Nuri Özdemir, Hasan Çiçek, Hikmet Aralan, Yasemin Özer, Yüksel Baran, Prof. Dr. Nurettin Turgay, Vedat Dağ, Nejdet Sezgin, Tuğba Dündar, Zeki Baran, Nuran Günbati ve Mehmet Şenpolat, ifadeleri alınmadan savcılık tarafından adli kontrol şartıyla sevk edildikleri mahkemede serbest bırakıldı. Savcılıkta ifadeleri alınan ve tutuklama talebiyle mahkemeye gönderilenlerden aralarında HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamçı, siyasetçiler ve TJA aktivistlerinin bulunduğu 12 kişi, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.  

Operasyonda evine yapılan baskınla 9 Ekim günü gözaltına alınan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu ise 11 Ekim’de gözaltında geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırıldı. Götürüldüğü hastanede anjiyo ameliyatı geçiren Aydoğdu, önceki günden bu yana müşahede altında tutuluyor. Aydoğdu’nun taburcu edilmesiyle Diyarbakır Adliyesi ya da Emniyet Müdürlüğü’ne götürülerek ifadesi alınacak. 

Operasyonda gözaltına alınıp tutuklanan 1 gazeteci, 25 siyasetçinin isimleri şöyle: Abbas Aslan, Adnan Akgül, Aliye Tok, Behçet İne, Celal Yoldaş, Cengiz Sökme, Edanur Bazencir, Elif Haran, Hasret Alp, Hülya Biçen, Kibriye Evren, Kumru Tokay, Mehmet Temizyüz, Mehtap Metin, Mekiye Ormancı, Müslime Kalkan, Nevriye Çur, Nimettullah Yürek, Pınar Işık, Rıfat Roni, Sema Koç, Sercan Doğan, Mehmet Şerif Çamçı, Zelal Bilgin, Mehmet Akın.

Bültene kayıt ol