Dünya Açılma Günü: Nedir bu “açılmak”?

11.10.2018 - 17:15
Haberi paylaş

Kaos GL, LGBTİ+'ların kendilerine, ailelerine, çevrelerine ya da dünyaya “açılmalarının” ne olduğunu ve buna neden ihtiyaç duyulduğunu ele aldı.

KaosGL.org'da yer alan haber şöyleydi:

Bugün (11 Ekim) Dünya Açılma Günü. LGBTİ+’lar için kimi zaman dayanışma kimi zaman yalnızlaştırma getiren, “cinsel yönelimini, cinsiyet kimliğini ve cinsiyet ifadesini açıkça söyleme” anlamına gelen “açılmayı” kaosGL.org okurları için ele alıyoruz.

Nedir bu “açılmak”?

“Açılmak” bir kişinin cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesi hakkında kendisine ve/veya çevresine açılması demektir. Tekil bir an veya tekil bir eylemden oluşmaz. Aksine sorular, arayışlar ve cevaplarla şekillenen, başka bir anlamla hiç bitmeyen bir süreç olarak ele alınabilir.

Herkesin heteroseksüel ve cisgender sayıldığı bir ortamda “öyle” olmadığını söylemek, akıllara bazı sorular getirir. Kendinize mi açıldınız? Aynı cinsiyetten olduğunuz birini arzuladığınızı, ondan hoşlandığınızı mı fark ettiniz? Sadece bu arkadaşınızı çok çok çok mu seviyorsunuz, yoksa bu eşcinsellik mi? Biseksüel olabilir misiniz? Belki de hiç kimseden hoşlanmakla ilgili olmadan, bir cinsiyetiniz olmadığına kanaat getirdiniz ya da var ve size atanan cinsiyetle hissettiğiniz aynı değil. Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Ama bu soruların cevabını sizden başka kimse bilemez ve sizi sorgulayamaz.

“Böyle şeyler hisseden başkaları da var mı? Nereden çıktı bu duygular? Kafam mı karışık? Geçici bir heves mi yoksa? Yahu bir dakika ben LGBTİ+’lara hiç benzemiyorum ki… Yok, kesin saçmalıyorum, farklı biri olmak için kendimce bahaneler uyduruyorum. Ya öyle değilse, ya gerçekse? Ben şimdi bunu kimseye söyleyemem ki? Ne yapacağım ben?” sorularıyla da boğuşabilirsiniz. Bu kendine açılma denen, bitmeyen sürecin ilk adımı olabilir. Derin bir nefes alın, kendinizi rahat bırakın. Şu ana kadar yaşadığınız “siz”den farklı biri değilsiniz. Kendinize uzaktan, hiç tanımadığınız biriymiş gibi bakmanıza, incelemeye çalışmanıza gerek yok. Duygularınıza ve hislerinize kulak vermeniz bu bağlamda yardımcı olacaktır.

Açılmaya ne gerek var? Bu benim özel hayatım değil mi?

Haklısınız. Bu sizin özel hayatınız.  Başka kimseyi ilgilendirmez. Ancak, buradaki anlamıyla, “açılmak”  denince  kastedilen özel hayatınıza dair başkalarını ilgilendirmediğini düşündüğünüz özel bilgileri  açıklamak değil. Çevremize şöyle bir baktığımızda heteroseksüellerin ve cisgenderlerin; cinsiyetlerini ve ilişkilerini performe etmekten hiç çekinmediğini, LGBTİ+’ları “azınlık”, “öteki”, “hasta” yahut “özenti” ilan ederek meşrulaştırdıkları “görünür olma” hakkına sahip olduklarını görmek mümkün. Başka bir deyişle, açılmak haktır.

Açılmak zorunda mıyım?

Hayır değilsiniz. Bu tamamen sizin kararınıza bağlı. Açılmalı mısınız? Kime açılmalısınız? Ne zaman açılmalısınız? Tüm bu soruların yanıtlarını ancak siz bilebilirsiniz. Kimseye açılmak istemeyebilirsiniz ya da çevrenizdeki insanlardan bazılarını seçip sadece onlara açılabilirsiniz. Bu tamamen  gereksinimleriniz, tercihleriniz ve içinde bulunduğunuz şartlar çerçevesinde sizin belirleyebileceğiniz bir alandır.

Kimse sizi açılma konusunda zorlama hakkına sahip değil. Kimse cinsel yöneliminizi, cinsiyet kimliğinizi ya da cinsiyet ifadenizi başkalarıyla paylaşma hakkına sahip değil. Açılmak ne kadar haksa ifşa o kadar suçtur.

Kimse açılmak “zorunda” değildir. Açılmak, gereksinimden gelir zorundalıktan değil.

Peki insanlar neden açılmaya gereksinim duyarlar?

Sevdikleri kişilerle yaşamını tüm yönleriyle paylaşabilmek, cinsel kimliğini gizlemek için konuşurken söylediklerine dikkat etmek zorunda hissetmemek, kitaplarını ve filmlerini gizlemek zorunda kalmamak, varlıklarını gizlemeye çalışmaktan yorulmamak istedikleri için olabilir. Heteroseksüel ya da cisgendermiş gibi yapmaktan sıkılmaları ve LGBTİ+’lara, LGBTİ+ örgütlerine ve topluluklarına ulaşmak istemeleri de açılma sebebi olarak sayılabilir.

Kimsenin cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesinin kendi rızasının dışında paylaşıma sokulmadığı; gereksinimlerimizi, tercihlerimizi ve şartlarımızı göz önünde bulundurarak istediğimiz gibi açılabildiğimiz günlere. Dünya Açılma Günü kutlu olsun!

(Bu içerik hazırlanırken Lambdaistanbul’un Açılma Rehberi broşüründen yararlanılmıştır.)

Bültene kayıt ol