Yerel seçimlere gidilirken AKP-MHP ittifakında çatlaklar

23.09.2018 - 10:52
Haberi paylaş

Yerel seçimler öncesi AKP ile MHP'nin ittifakında anlaşmazlıklar göze çarpıyor.

İki parti 24 Haziran seçimlerine ‘Cumhur İttifakı’ adıyla birlikte girmişti.

Ancak iki gün önce, yerel seçimlere dair konuşan AKP sözcüsü Ömer Çelik, MHP ile görüş ayrılıklarının olduğunu, yine de bir takvim belirlenebileceğini söylemişti.

“AKP’nin bir yerde seçime girmemesi söz konusu değil” diyen Çelik, ittifaka dair ise, “Daha yerel seçimlere var, tartışmalar sürüyor” açıklamasını yaptı.

MHP'den yanıt

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in cumhur ittifakıyla ilgili açıklamalarına cevap verdi. 

Ömer Çelik'in AKP ile MHP arasında süren ittifakın gereğine göre hareket etmediğini belirten Yalçın, "Sayın Ömer Çelik’in açıklamalarını dikkate alacak olursak yerel seçimlerle ilgili ittifak görüşmelerinin sağlıklı zeminde ilerlemeyeceği anlaşılmaktadır" dedi. 

Devlet Bahçeli’nin 24 Haziran seçimlerinden bir süre sonra yaptığı açıklamada, yerel seçimlerde de bir ittifakın düşünülebileceğini söylediğini hatırlatan Yalçın, şöyle konuştu: 

“MHP lideri Sayın Bahçeli’nin bu son açıklamalarından sonra dün kameralar karşısına geçen AK Parti Sözcüsü sayın Ömer Çelik, Cumhur İttifakının geleceği açısından iki düşündürücü hususun altını çizmiş bulunmaktadır. Birincisi Sayın Çelik, partimizin af yasası teklifi konusunda açıkça ‘MHP ile aynı yerde durmadığımız ortadadır’ diyerek şimdiden niyet beyanında bulunmuştur.

"Sağlıklı zeminde ilerlemeyeceği anlaşılmaktadır"

İkincisi de yerel seçimlerle ilgili muhtemel ittifak konusunda, ‘AK Parti her yerde seçimlere girecektir. Her ilçede aday çıkaracak şekilde partimiz çalışmalarını yürütüyor. AK Partinin bir yerde seçime girmemesi söz konusu değil’ şeklinde ifadeler kullanmıştır.

Sayın Çelik’in beyanlarına bakıldığında; Sayın Genel Başkanımızın Cumhur İttifakı çerçevesinde yerel seçimlerle ilgili ortaya koymak istediği stratejinin algılanmadığı, doğru anlaşılmadığı ortaya çıkmaktadır. Sayın Genel Başkanımızın ‘İstanbul’dan aday göstermiyoruz’ şeklindeki beyanının bir zafiyet olarak anlaşılması yanlıştır. AK Parti Sözcüsü Sayın Çelik’in, mesele enine boyuna taraflarca teati edilmeden, masaya yatırılmadan çıkış yapması hangi akla hizmet etmektedir? Sayın Ömer Çelik’in açıklamalarını dikkate alacak olursak yerel seçimlerle ilgili ittifak görüşmelerinin sağlıklı zeminde ilerlemeyeceği anlaşılmaktadır.” 

Af teklifi

Öte yandan MHP, faşist çeteleri ve mafya babalarını hapisten çıkarmak için af teklifinde diretmeye devam ediyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız, bir basın toplantısı düzenleyerek partisinin af teklifini açıkladı.

“Devlete karşı işlenen suçlar ve terör suçları kapsam dışı bırakılmıştır. Cinayet, cinsel, kadın-çocuklara yönelik suçlar da kapsam dışı” diyen Yıldız, teklifin pazartesi günü MeclisBaşkanlığı’na sunulacağını belirtti.

Yıldız düzenlemeden 162 bin 989 kişinin yararlanacağını söyledi. Yıldız’ın verdiği bilgiye göre, afta kapsam dışı bırakılan suçlar şöyle:

Kasten öldürme, işkence, ağırlaşmış işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanlarla cinsel ilişki, devletin birliği ve milletin bütünlüğünü bozmak, askeri tesisleri tahrik, düşman devletlere maddi ve manevi yardım, hütümete karşı suç, halkı askerlikten soğutma, savaşta yalan haber yapma, yasaklanan bilgileri açıklama, taksir sonucu casusluk fillerinin işlenmesi, devletin güvenliğine dair belgelerin paylaşılması ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar.

Bültene kayıt ol